Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na jih Moravy budou brzy dodány elektrické jednotky Moravia od Škoda Group

V Jihomoravském kraji budou brzy nasazeny elektrické jednotky Moravia dodané společností Škoda Group. V posledních týdnech probíhají u vlaků bezpečnostní zkoušky či zkušební jízdy. Jednotky by měl mít kraj k dispozici ještě během června.

9:32 / 25. června 2023
Na jih Moravy budou brzy dodány elektrické jednotky Moravia od Škoda Groupi

Foto: Nové elektrické jednotky Moravia. Zdroj: Archiv ČD

Brzké nasazení všech 37 elektrických jednotek Moravia v Jihomoravském kraji si vyžádalo několikatýdenní intenzivní práci zaměstnanců Českých drah. Nové vozy zakoupené u společnosti Škoda Group by se měly rozjet na všech plánovaných linkách během června.

„V Jihomoravském kraji končí na linkách S2 a S3 éra východoněmeckých osobních vozů řady Bdmtee přezdívaných ‚honeckery‘ a elektrických lokomotiv řady 242 tzv. ‚plecháčů‘. V tento okamžik musím poděkovat všech našim technikům a odborníkům, kteří už několik týdnů pracují doslova nepřetržitě, aby vyrobené jednotky vykonaly potřebné zkoušky, zkušební jízdy a získaly tak příslušné dokumenty před uvedením do provozu. Naplno pracují několik týdnů také naši technici v údržbě, aby nové jednotky Moravia vyladili pro zahájení pravidelného provozu. Bez obrovského úsilí všech našich zaměstnanců a bez velkého know-how Českých drah by bylo splnění příslušných termínů a rozježdění Moravií od Škoda Group po Jihomoravském kraji do června nemožné,“ informoval Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Jihomoravský kraj učinil objednávku na 37 elektrických bezbariérových jednotek Moravia na konci roku 2019. Škoda Group na jih Moravy dodá 6 dvouvozových vlaků řady 550 a 31 čtyřvozových vlaků řady 550. Cestující využijí vozy zejména na linkách S2 Letovice – Brno – Křenovice horní nádraží, S3 Křižanov – Tišnov – Brno – Hustopeče u Brna / Židlochovice, S51 Šakvice – Břeclav a S9 Břeclav – Hodonín.

Souběžně s nasazením nových jednotek dojde k odstavení náhradních souprav osobních vozů řady Bdmtee a lokomotiv řady 242 z pravidelného provozu na osobních vlacích na linkách S2 a S3. Starší soupravy fungovaly na linkách z toho důvodu, aby nahradily chybějící jednotky.

Parametry jednotek Moravia

Vozy o délce 53 metrů, resp. 106 metrů nabízejí 146, resp. 333 míst k sezení. Dosahují maximální rychlosti 160 km/h a mají velmi rychlý rozjezd i dynamické brzdění. Cestující jistě ocení fakt, že jednotky jsou bezbariérové, nízkopodlažní a klimatizované. Pro větší komfort při cestování disponují jednotky také moderním audiovizuálním informačním systémem včetně LCD monitorů, elektrických zásuvek 230 V a USB konektorů pro napájení cestovní elektroniky. Ve výbavě vozů je i výkonná palubní Wi-Fi síť.

Jednotky Moravia jsou také uzpůsobeny na cestování s objemnými zavazadly, kočárky i jízdními koly. Vozidla taktéž nabízejí zázemí pro osoby cestující na vozíku.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru