Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na trati mezi Karlštejnem a Berounem byla zahájena modernizace

Správa železnic odstartovala modernizaci trati z Karlštejna do Berouna, jejíž dokončení přinese cestujícím především rychlejší a bezpečnější provoz. Stavební práce by měly trvat do konce roku 2026. Financování projektu vyjde na zhruba 2,3 miliardy Kč.

8:16 / 24. listopadu 2023
Na trati mezi Karlštejnem a Berounem byla zahájena modernizacei

Foto: Práce na trati Karlštejn-Beroun budou probíhat 3 roky. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Modernizace železničního koridoru podél Berounky pokračuje. Po dokončení úseku Smíchov-Radotín se modernizace dočkala i trať z Karlštejna do Berouna. Oprava více než sedmi kilometrů dlouhého úseku však řidiče zasáhne jen minimálně. Většina stavebních prací bude totiž provedena za jednokolejného provozu vlaků. K zahájení tohoto provozu dojde 9. prosince 2023 a trvat bude takřka celý příští rok. Na jeho konci dojde ke zprovoznění výhybek nové odbočky Lom, díky čemuž se úseky s provozem po jedné koleji zkrátí na polovinu.

„Pozitivní zprávou pro cestující je, že se práce obejdou bez úplného přerušení provozu. Kolem pracovních míst bude navíc možné jezdit rychleji než dosud; namísto běžně používaných 50 km/h se díky zavedeným opatřením bude projíždět osmdesátkou. Tím se sníží dopady stavby na pravidelnost vlaků,“ informoval Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

V rámci modernizace trati mezi Karlštejnem a Berounem dojde také k sanaci a zajištění skalních masivů nad tratí, zejména v okolí obce Tetín. Novou podobu pak dostane zastávka Srbsko, kde bude vybudováno bezbariérové nástupiště a zrekonstruován podchod.

„Díky rekordním rozpočtům v historii Správy železnic zahajujeme modernizaci další části třetího koridoru, a to v rámci optimalizace úseku Karlštejn – Beroun. Přinese nejen pohodlnější, ale také kratší cestování do řady míst v západních Čechách,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy.

Po aktivaci evropského zabezpečovače ETCS se navíc traťová rychlost zvýší na 130 km/h.

Stavba nacházející se na území CHKO Český kras vyjde na bezmála 2,3 miliardy Kč. Stavební práce potrvají do konce roku 2026.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru