Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Ukrajinu míří vozidla MHD z českých dopravních podniků

Některé české dopravní podniky darují ukrajinským protějškům vyřazené, avšak stále plně funkční a pojízdné vozy městské hromadné dopravy. Ukrajinské město Charkov tak dostane celkem 20 tramvají, 9 autobusů a 3 trolejbusy z Prahy, Brna a Plzně. Část vozů odjela už minulý týden.

7:12 / 25. října 2022
Na Ukrajinu míří vozidla MHD z českých dopravních podniků i

Foto: www.sdp-cr.cz

Praha darovala tramvaje a autobusy

Prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni věnoval pražský dopravní ve spolupráci s hlavním městem Ukrajině 20 tramvají a 2 autobusy. Tuto českou pomoc příjme charkovský městský dopravní podnik. Všech 22 darovaných vozidel je provozuschopných. Tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický. První várka čtyř tramvají se již ve čtvrtek 20. října 2022 vydala na Ukrajinu. K převozu byly připraveny v Ústředních dílnách Hostivař.

Plzeň poskytla autobusy

Na Ukrajině budou sloužit také dva kloubové, dva patnáctimetrové a tři krátké autobusy vyřazené z plzeňských podniků. Po úspěšně zdolané trase dlouhé více jak dva tisíce kilometrů byly předány v Charkově.

Z Brna odcestovaly trolejbusy

Z Brna na Ukrajinu už také minulý týden vyjela trojice trolejbusů 14Tr s evidenčními čísly 3240, 3280 a 3284. Vozidla, která vedení města přislíbilo partnerskému městu Charkov, procházela pravidelnou údržbou. Ukrajinským obyvatelům tak budou sloužit ještě několik dalších let.

 „Jsem velmi ráda, že se podařilo dotáhnout do konce slib, který jsme dali našemu partnerskému městu. Stejný typ vozů již v Charkově jezdí. Zkušenosti s nimi tak mají jak místní řidiči, tak i technici a dělníci dopravce,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Všechna tři vozidla jsou provozuschopná. Dopravní podnik plánoval jejich vyřazení v nejbližších měsících. „Tyto vozy postupně nahrazujeme modernějšími, jsme tak schopni je postrádat. I když pochází ze začátku 90. let minulého století, jsou v technicky velmi dobrém stavu. Dopravní podnik pořídil od roku 1982 dohromady 123 kusů tohoto spolehlivého typu trolejbusu,“ objasnil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Iniciátorem pomoci je Albert Fikáček, který převoz vozů také zajišťuje. „Nakládka probíhala ve čtvrtek dopoledne v komínské vozovně. Trolejbusy na tahačích by měly na Ukrajinu dorazit na začátku příštího týdne,“ sdělil Fikáček.

Město Brno plánuje v rámci pomoci darovat na Ukrajinu ještě dvě tramvaje T3 a tři trolejbusy 14Tr.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru