Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Veletrhu Future Mobility bylo představeno robotické auto pro rozvážení zásilek

Novinkou, která se zřejmě v nejbližší době objeví na trhu, je autonomně řízené vozidlo sloužící k rozvážení zásilek. Právě to představila brněnská společnost BringAuto na veletrhu Future Mobility na brněnském výstavišti. Robotické auto jezdí na elektřinu a odbourá práci řidiče, který je zároveň doručovatelem. Ve městech by se například ulevilo historickým centrům od množství dodávek.

12:09 / 22. září 2022
Na Veletrhu Future Mobility bylo představeno robotické auto pro rozvážení zásilek

Robot pro rozvážení zásilek v sobě spojuje autonomně řízené auto s moderním výdejním boxem. "Dostanete sms zprávu s číselným kódem deset minut před příjezdem auta a ještě jednu při příjezdu auta. Na displeji kód zadáte, úložný box se otevře a vyzvednete si zboží," řekla Najvárková. Aktuálně má nástavba 22 různě velkých úložných boxů, ale je možné ji přizpůsobit potřebám zákazníka, který zajišťuje dodání balíčku z třídicího depa. "Člověk už nebude muset dělat nudnou práci, jako je řízení auta po městě a vydávání balíčků," řekla ředitelka firmy Andrea Najvárková.

Dnes provozu auta v ulicích brání neexistující legislativa, jejíž příprava však v posledních letech pokročila. Mezitím vývojáři z BringAuta neustále vylaďují fungování autonomního řízení při provozu auta v průmyslovém areálu. Firma má za sebou několik testování v ostravské chemičce BorsodChem MCHZ. "Jedná se o rozlehlý areál, kde jsou i železniční přejezdy a pohybují se v něm lidé. Naše auto zde sváželo vzorky z jednotlivých provozů do laboratoře. Od března zde bude naše auto jezdit v plném komerčním provozu a lidé se budou moct věnovat práci v laboratoři a nebudou muset vzorky vozit," řekl Najvárková. 

Po zahájení plného provozu v ostravské chemičce firma také očekává zájem potenciálních zákazníků, kteří se budou moct přijet podívat na reálné přínosy autonomního vozidla.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru