Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Vysočině se od příštího roku změní ceny jízdného

Změny v ceníku jízdného ve veřejné regionální dopravě chystá od následujícího roku kraj Vysočina. Ceny základního jízdného by mohly vzrůst v průměru o 15 %. Hejtmanství tímto reaguje na extrémní zdražování vstupních nákladů. Cestující si připlatí v řádech korun. Vyplývá to z tiskové zprávy kraje.

10:31 / 27. července 2022
Na Vysočině se od příštího roku změní ceny jízdnéhoi

Foto: Kraj Vysočina

V tomto nutném kroku se odráží výrazné zdražení zejména cen pohonných hmot, elektrické energie, mezd a také rostoucí inflace i provozní náklady dopravců. Podle tiskové zprávy to však pro cestující bude znamenat zvýšení ceny v řádech korun. Větší část zvýšených nákladů na dopravu půjdou z krajského rozpočtu. Zvýšení cen základního jízdného bude záviset na tarifní vzdálenosti.

Zavedené opatření představuje rovněž nutnou reakci na ohlášené změny tarifů Českých drah a podobné kroky, k nimž přistupuje část ostatních krajů.

Po změně cen jízdného a při obdobném počtu přepravených cestujících jako letos vyberou dopravci na Vysočině podle předběžných propočtů příští rok přibližně o 42 miliónů korun více. Avšak náklady na zajištění regionální dopravní obslužnosti vzrostou o více než 200 miliónů korun.  

Z uvedeného je tedy zřejmé, že cena jízdného nestačí na pokrytí celkových nákladů, a prokazatelné ztráty objednaných spojů (vlakových i autobusových) tak musí uhradit kraj Vysočina. Podle rozpočtu na základní dopravní obslužnost kraj předpokládá, že v letošním roce doplatí částku ve výši 1 152 637 010 korun.

Kraj se hájí tím, že změny v jízdném jsou s ohledem na zvyšující se ceny vstupů logickým a nezbytným krokem. Hejtmanství na dopravní obslužnost platí každý rok více peněz.

Veřejnou linkovou dopravu v Kraji Vysočina zajišťuje aktuálně sedm autobusových dopravců a čtyři železniční společnosti.

 

Publikoval: Karel Geba  (zdroj: Kraj Vysočina)

zpět na články

inzerce

nahoru