Otevřít menu
Doprava dnes
-

Novinka v Sokolově - dojde na tři chytré zastávky

Staré autobusové zastávky, respektive přístřešky na zastávkách, byly v Sokolově na většině míst vyměněny za nové. Výjimkou jsou ulice Rokycanova, Jednoty a Závodu míru, kde se prozatím neudálo nic. Není to proto, že by snad město na tato stanoviště zapomnělo, ale počítá tady s takzvanými „chytrými“ zastávkami. Co přesně přinesou?

10:55 / 9. listopadu 2022
Novinka v Sokolově - dojde na tři chytré zastávkyi

Foto: sokolov.cz

Smart autobusové zastávky umí například přes panely prezentovat aktuální jízdní řády a informovat o městě, zvládnou prodej reklam, disponují osvětlením zastávky a nástupiště, díky fotovoltaickým panelům jsou rovněž energeticky soběstačné. Lze v nich instalovat SOS tlačítko a komunikaci s linkou tísňového volání 112 či s městskou policií při propojení oboustranným audiohovorem s přenosem kamerového záznamu na pult. Poví cestujícím a kolemjdoucím jaký je den, kolik je hodin a jaká je právě venku aktuální teplota.

Sokolov se instalováním Smart autobusových zastávek zařadí mezi progresivní a „chytrá“ města v České republice, která o pořízení Smart zastávek uvažují nebo je už dokonce mají. Ať už je to například Kolín, Český Krumlov, Mělník nebo Kladno a Písek. Díky těmto „chytrým“ zastávkám lze zvýšit atraktivitu veřejné dopravy, a tím zlepšit kvalitu života obyvatel ve městě. Realizací projektu dojde ke zvýšení atraktivity hromadné autobusové dopravy, což by mohlo mít v důsledku dopad na snížení intenzity individuální automobilové dopravy.

Chytrá města neboli Smart Cities se rozšiřují i v České republice. Za chytrá města označujeme taková, která zavádí moderní a inteligentní technologie, jejichž prostřednictvím mohou šetřit energie, zvyšují životní úroveň obyvatel a chovají se šetrně k životnímu prostředí.

Autor: Karel Geba (čerpáno z sokolov.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru