Otevřít menu
Doprava dnes
-

O 30 procent více lidí využívá on-line odbavení před odletem

On-line odbavení před odletem nyní podle portálu Letuška.cz využívá 60 procent lidí, zhruba o třetinu více než před pandemií koronaviru. Cestující se tak chtějí vyhnout frontám či případným poplatkům u přepážek. Stále více z nich s sebou proto bere pouze příruční zavazadlo.

8:56 / 19. června 2022
O 30 procent více lidí využívá on-line odbavení před odletemi

Foto: Ilustrační foto (zdroj fotky: letiště Praha).

Pražské letiště v minulých dnech upozornilo, že kvůli možným průtahům při odbavování je v současné době vhodné být na letišti dvě a půl až tři hodiny před odletem. Důvodem možného delšího čekání je rostoucí provoz a nedostatek personálu.

Lidé, kteří dávají přednost on-line odbavení, podle Trejbala uvítají i novinku na Letišti Václava Havla Praha, a to samoobslužné odbavení zavazadel. „Má-li cestující svou palubní vstupenku, kterou si on-line vyřídil, může sám odbavit i zapsané zavazadlo. Kiosky Self-Service Bag Drop jsou umístěny na Terminálu 2 na čtvrtém odbavovacím ostrově,“ uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Připomněl, že samoobslužné odbavení musejí umožnit přímo dopravci.

Letitě Praha loni odbavilo přes 4 miliony cestujících!

Evropská letiště v posledních dnech varují, že se při odbavování mohou tvořit velké fronty. K prodloužení kontrol přispívá rostoucí provoz a také současný nedostatek personálu. V posledních dvou letech, kdy bylo cestování kvůli pandemii výrazně omezeno, letiště propouštěla. Letiště Praha kvůli tomu opustilo kolem 600 zaměstnanců. 

Nyní letiště pořádá nábor na přibližně 200 pracovníků, z nichž většinu hledá právě pro bezpečnostní a odbavovací kontroly. „Musíme se připravit na zátěž letištní infrastruktury, proto prosíme cestující, aby přišli na letiště dříve, u letů po Evropě dvě a půl hodiny, u dálkových letů pak tři hodiny před odletem,“ upozornil šéf Letiště Praha Jiří Pos.

Pražské letiště Václava Havla letos do konce dubna odbavilo 2,2 milionu cestujících. Meziročně je to nárůst o 523 procent. Nárůst provozu je tak rychlejší, než letiště původně na začátku roku očekávalo. Podle dubnových odhadů tak letiště předpokládá, že letos odbaví přes 9,6 milionu pasažérů. Loni odbavilo 4,38 milionu lidí. Současný provoz ale stále zaostává za obdobím před pandemií, kdy letiště odbavilo přes 17,8 milionu pasažérů.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru