Otevřít menu
Doprava dnes
-

O vyvlastnění pozemků pro D3 u Tábora je rozhodnuto! Ředitelství silnic a dálnic zváží další postup

Podmínky pro vyvlastnění pozemku motocentra pro stavbu dálnice D3 u Tábora byly splněny, rozhodl budějovický krajský soud. Zrušil ale výrok o vyvlastnění čerpací stanice LPG. Na Twitteru o tom informoval šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Státní organizace zváží další postup.

9:12 / 14. května 2022
O vyvlastnění pozemků pro D3 u Tábora je rozhodnuto! Ředitelství silnic a dálnic zváží další postupi

Foto: Jaký bude další osud dálnice D3 u Tábora? Zdroj: irozhlas.cz.

O vyvlastnění pozemků motocentra ŘSD žádalo, aby mohlo dostavět zhruba 400 metrů dálnice D3. Jihočeský krajský úřad letos v únoru vyvlastnění schválil. Majitelé pozemků, bratři Bratránkovi, ale podali proti rozhodnutí žalobu se žádostí o odkladný účinek, které soud letos na jaře vyhověl. Nyní soud v rozhodl o podstatě sporu. „Krajský soud v Č.B. (Českých Budějovicích) ve svém rozsudku v případě budov a pozemků Motocentra a pneuservisu na D3 shledal naplnění všech podmínek pro vyvlastnění a potvrdil vydané mezitimní rozhodnutí,“ uvedl dnes Mátl. Dodal ale, že soud zrušil výrok o vyvlastnění čerpací stanice LPG paní Bratránkové.

V provozu je nyní 70 kilometrů dálnice D3

 

O dalším postupu se ŘSD rozhodne po obdržení písemného rozsudku. „Lze však předpokládat, že kasační stížnost proti rozsudku podají dosavadní majitelé nemovitostí,“ uvedl Mátl. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

ŘSD požádalo o vyvlastnění pozemků motocentra předloni. Vlastníkům pozemků navrhlo již dřív neúspěšně odškodnění. Bratránkovi dlouhodobě označují vyvlastnění za nezákonné. Uvádějí, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

 

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru