Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na budoucím obchvatu u Doudleb nad Orlicí objeveno pravěké sídliště

Na obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku archeologové zkoumají známky nejhustěji zalidněného pravěkého sídliště v Královéhradeckém kraji. Jde o sídliště, která stářím sahají až do doby více než 4000 let před Kristem. Na místě objevili i několik unikátních předmětů, které podrobné bádání teprve čeká.

7:25 / 13. září 2021
Na budoucím obchvatu u Doudleb nad Orlicí objeveno pravěké sídliště

Archeologové Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou učinili zajímavý nález - bylo zde totiž objeveno hned celé pravěké sídliště. „Míchá se nám tady několik období dohromady. Minimálně je zde oněch 4500 roků před Kristem, potom období nějakých 800 let před Kristem, to je starší doba železná, tady je kultura popelnicových polí. A potom tu máme několik věcí, které zřejmě patří do mladého Říma, to je období 250 až 300 let našeho letopočtu," prozradila archeoložka Martina Beková.

„Nejstarší pomůckou, která se používala pro třídění nálezů v čase, byly převažující kamenné nástroje. A támhle právě vidíme převažující kamenný nástroj. Je to sekerka, která kouká přímo z toho profilu. Takže ji tam zatím necháváme, než skončíme dokumentaci. Potom ji teprve vyndáme," prozradila.

O budoucnosti a pokračování prací na obchvatu v Doudlebech nad Orlicích vás budeme informovat.

zpět na články

inzerce

nahoru