Otevřít menu
Doprava dnes
-

Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky

Minulý čtvrtek nastala slavná událost pro obyvatele Svitav a přilehlých vesnic. Odstartovala totiž stavba místního obchvatu, taky jinak silnice I/43 mezi Lačnovem a Hradcem nad Svitavou. Na zahájení byli přítomní významní hosté, kteří se jednomyslně shodli, že se jedná o významnou investiční akci, která dopravě na samotném okraji Pardubického kraje výrazně pomůže. 

8:39 / 25. dubna 2022
Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky

Situace v české a světové ekonomice v současné době není ideální, své dopady pociťuje i dopravní stavitelství, které na ně musí reagovat. Problémy však nezastavily připravu a start realizace obchvatu Svitav, který ve čtvrtek 21. dubna 2022 odstartoval.

„Neděje se u nás to strašné co na východ od nás, ale ty dopady války na Ukrajině pociťujeme i my zde v dopravním stavitelství. Situace z hlediska dopravních staveb není vůbec jednoduchá - z hlediska nárůstu cen materiálů, jejich nedostatek - to vše dopravní stavitelství velmi ovlivňuje. Jednání, která vedeme, jsou náročná, ale zatím se nám daří udržet vše v chodu," zaradoval se nejvyšší muž Ředitelství silnic a dálnic generální ředitel Radek Mátl.  „Je velmi složité jakoukoliv stavbu dotáhnout do realizace a to je i případ obchvatu Svitav. Mám z toho obrovskou radost, že ji můžeme zde zahájit," dodal k právě zahájené stavbě silnic I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem.  

Tato stavba je sice na okraji Pardubického kraje, ale pro všechny obyvatele je velmi důležitá z toho důvodu, že odvede tranzitní dopravu. Chci speciálně poděkovat městu Svitavy - panu starostovi a jeho lidem - za pomoc, kterou poskytli a zde se ukázalo, že dobrá spolupráce mezi ŘSD a samosprávou přináší své výsledky. Věřím, že za necelých dvacet měsíců se zde sejdeme a dopravu odvedeme mimo zastavěné území obce," přeje si Mátl.

S důležitostí stavby souhlasil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický: „Obchvat Svitav - každý řidič ze severu pce kraje na jih, od Wroclavi na Vídeň či na cestě k moři ví, že úsek odtud až do Brna je očistec. Trasu znám velmi dobře, její kapacitá je nějaká, dopravní zátěž je enormní. Já osobně považuju obchvat Svitav za jednu z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky," uzavřel Martin Netolický.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky . Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky . Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky . Obchvat Svitav? Jedna z nejdůležitějších investičních akcí za poslední roky .
zpět na články

inzerce

nahoru