Otevřít menu
Doprava dnes
-

Obchvaty Velké Bíteše a městyse Lukavec budou brzy hotové

Stavbaři dokončují obchvaty Velké Bíteše na Žďársku a městyse Lukavec na Pelhřimovsku na krajských silnicích Vysočiny. Práce na obou místech začaly na jaře loňského roku. Další stavby obchvatů kraj připravuje.

10:37 / 27. června 2022
Obchvaty Velké Bíteše a městyse Lukavec budou brzy hotovéi

Foto: www.facebook.com

První část obchvatu městyse Lukavec by podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy Miroslava Houšky (KDU-ČSL) měla být zprůjezdněná od července. Celá hlavní trasa v délce  2,5 kilometru bude do předčasného užívání uvedena od září. Plnohodnotně však obchvat začne sloužit od listopadu, a to po dokončení oprav navazujících silnic II. třídy, jež vedou k hranici se Středočeským krajem.

Celkové stavební náklady na vybudování tohoto obchvatu budou dle informací krajského webu činit 312 milionů korun včetně DPH. Kraj Vysočina na stavbu obdrží dotaci ve výši 60 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Podle Františka Pinkase (KDU-ČSL), starosty městyse, bude mít zprovoznění první části obchvatu městyse Lukavec ve směru na Pacov význam nejen pro obyvatele, ale i pro kamiony zajíždějící do místního dřevozpracujícího družstva. Díky tomu nebudou muset jezdit po dlouhých objízdných trasách.

Na přelomu září a října letošního roku bude hotový severozápadní obchvat Velké Bíteše. Na webu kraje náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a dopravy informoval, že nová bezpečná a kapacitní komunikace propojující v severozápadní části extravilánu města Velká Bíteš (stávající silnici I/37 Velká Bíteš–Žďár nad Sázavou se silnicí II/379) bude měřit více než 2 kilometry. Cena se vyšplhá k 85 miliónům korun. Z velké části zaplatí Kraj Vysočina stavbu z evropských dotací.

Kraj také plánoval zahájení stavby jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Na ni má rovněž slíbenou dotaci. Výběrové řízení dodavatele zakázky v předpokládané hodnotě zhruba 450 milionů korun se však kvůli námitkám a odvoláním účastníků protáhl. Vybraná firma i další oslovení účastníci z řízení minulý měsíc odstoupili. Radní kraje projednají opakované zadání této zakázky. Po vysoutěžení dodavatele je kraj připraven stavbu ihned zahájit.

Kraj Vysočina má ve své správě více než 4 500 kilometrů silnic II. a III. třídy. Na nich by kvůli stavbě nového jaderného bloku elektrárny Dukovany měly být v nejbližších letech postavené obchvaty Brtnice, Zašovic, Okříšek a Slavětic.

Mezi chystané projekty patří rovněž jihovýchodní obchvat Velkého Meziříčí s mostem přes řeku Oslavu. Na vzhledu mostu se kraj domlouval s meziříčskou radnicí. Termín zahájení stavby obchvatu však ještě není stanoven.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK, www.kr-vysocina.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru