Otevřít menu
Doprava dnes
-

Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví

Obyvatelé Olbramovic mají od pátku svůj obchvat. Desítky tisíc automobilů denně už nebudou jezdit skrz obec, která byla kvůli chybějícímu obchvatu rozdělena na dvě poloviny. Nová silnice je dlouhá 3,4 kilometru a stavební firma ji zvládla dokončit s půlročním předstihem.

8:44 / 2. října 2022
Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví

„Na stavbu čekali místní třicet let, nyní je dokončena s půlročním předstihem za pouhých sedmnáct měsíců. Je to obrovská úleva pro Olbramovice, které trápí enormní dopravní zatížení zejména kamionovou dopravou, která doposud projížděla středem obce,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Součástí stavby jsou tři mosty, mimoúrovňová křižovatka, podchod pro pěší a dvě protihlukové stěny o celkové délce 1 200 metrů. Celková délka obchvatu je 3,4 kilometru a náklady jsou v celkové výši 321 milionů korun bez DPH. Stavba je spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Obchvat Olbramovic je pokračováním zkapacitňování silnice I/3, na níž se staví obchvaty a přidává třetí pruh. V současné době je již I/3 upravena na šířkovém uspořádání 2+1 od D1 u Mirošovic až k Benešovu. U Benešova byly uvedeny do provozu dvě nové okružní křižovatky, U Topolu a Červené Vršky.

„Dokončená stavba obchvatu Olbramovic je obrovsky důležitá, každý si zde prožil své. Na průtahu bylo velmi nebezpečno, chodily tu děti do školy, lidi do práce a jsem moc rád, že je to vyřešeno,” těšilo přímo na slavnostní akci generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla.

Na svých sociálních sítích se k tématu úlevy občanů Olbramovic vyjádřil také ministr dopravy Martin Kupka: „Bez aut. Tak vypadala bývalá silnice I/3 na průtahu obcí Olbramovice v páteční dopravní špičce. Tranzitní provoz byl kompletně odveden na nový obchvat a obyvatelé Olbramovic si po letech konečně mohou oddechnout."

Autor: Petr Dejnožka

Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví . Olbramovice si oddychly. Obchvat občanům výrazně uleví .
zpět na články

inzerce

nahoru