Otevřít menu
Doprava dnes
-

Olomoucký kraj poskytne 5 milionů na bezpečnost chodců

Olomoucký kraj se i v letošním roce zapojí do budování přechodů pro chodce a dalších bezpečnostních prvků. O příslušný dotační program je zpravidla velký zájem, kraj ho nabídne již poněkolikáté.

13:29 / 11. ledna 2023
Olomoucký kraj poskytne 5 milionů na bezpečnost chodcůi

Foto: Olomoucký kraj vypsal dotační program zaměřený na bezpečnost chodců. Zdroj: Olomoucký kraj

I v tomto roce nabídne Olomoucký kraj dotační program, který je zaměřen na výstavbu přechodů pro chodce a dalších prvků, které zvýší bezpečnost silničního provozu. V rámci vypsaného dotačního programu mohou být vybudovány zpomalovací ostrůvky na vjezdech do obcí, ostrůvky usměrňující dopravu v průtazích obcí, opticko-psychologické brzdy na vozovce či autobusové zastávky včetně bezbariérových úprav. Finance mohou být využity i ke stavbě chodníků.

„Peníze z dotačního programu mohou žadatelé využít nejen na nové přechody pro chodce nebo takzvané zpomalovací ostrůvky, ale i na jejich opravy,“ vysvětlil Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Dotační program nabízí 5 milionů Kč. O tuto částku mohou obce a města žádat od 13. do 31. ledna tohoto roku. Na vyúčtování dotace mají žadatelé nově tři měsíce.

„Chodci patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu a stavba přechodů je zároveň finančně velmi náročná. To jsou dva hlavní důvody, proč Olomoucký kraj tento dotační projekt nabízí,“ doplnil Zácha.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Olomoucký kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru