Otevřít menu
Doprava dnes
-

Oprava libereckého podzemního parkoviště v knihovně potrvá čtvrt roku

Podzemní parkoviště v krajské knihovně v Liberci je od čtvrtka uzavřené. Prostor pro přibližně 80 aut vyžaduje rekonstrukci poškození způsobených vysokou vlhkostí v zimních měsících a v deštivých dnech. Oprava potrvá do 15. září a vyjde na více než šest milionů korun.

16:23 / 18. června 2022
Oprava libereckého podzemního parkoviště v knihovně potrvá čtvrt roku i

Foto: liberecka.drbna.cz

O nutnosti opravy podzemního parkoviště informovala ředitelka knihovny Dana Petrýdesová a dále uvedla: „Budou provedeny nutné opravy již poškozených částí a zároveň realizovány úpravy, které by měly působení vlhkosti eliminovat.“

Řemeslníci musí zasanovat železobetonové konstrukce, spravit trhliny v podlaze i na omítkách; také nainstalují podstavec z plastbetonu a provedou další úpravy. „Součástí bude též rozšíření nájezdových ramp pro komfortnější vjezd větších automobilů," dodala Petrýdesová.

Na opravu získala krajská knihovna od Liberce dotaci 2,5 milionu korun. Zbytek uhradí ze svého rozpočtu.

Parkoviště v budově je známé jako „Stavba smíření“ a veřejnost jej může užívat od listopadu 2000.

Cena dvanáctipodlažního komplexu ze skla a kovu včetně vybavení se vyšplhala k 520 milionům korun. Z velké části jej hradil stát. Avšak v rámci programu přeshraniční spolupráce Phare se na úhradě podílela také Evropská unie, česko-německý Fond budoucnosti a německá a švýcarská vláda.

Budova, jež v roce 2001 získala titul „Stavba roku“, stojí v místech bývalé židovské synagogy, kterou vypálili nacisté. Projekt knihovny zaštítili tehdejší český prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Roman Herzog.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: liberecka.drbna.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru