Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubické hlavní nádraží jde do druhé etapy rekonstrukce

V dubnu dojde k zahájení stavebních prací na odbavovací hale hlavního nádraží v Pardubicích. Další etapu rekonstrukce nádraží provedou společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a Eurovia. Hotovo bude na konci roku 2026.

14:54 / 31. března 2024
Pardubické hlavní nádraží jde do druhé etapy rekonstrukcei

Foto: Vizualizace rekonstrukce hlavního nádraží v Pardubicích. Zdroj: Správa železnic

Funkcionalistická budova pardubického hlavního nádraží slouží cestujícím už od roku 1958. První etapa rozsáhlé rekonstrukce je již hotová, druhá přichází na řadu právě teď, jelikož Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží.

Druhá etapa projektu se zaměří na rekonstrukci nádražní haly, východního provozního křídla a západního křídla s bytovým domem. Stavební práce na památkově chráněné stavbě budou zahrnovat renovaci stavebních konstrukcí, střechy, fasády i celého interiéru. Rekonstrukce bude provedena tak, aby byla budově navrácena původní podoba, ovšem s ohledem na současné požadavky.

Východní křídlo budovy bude po rekonstrukci sloužit pro zajištění provozu dráhy. V zázemí zaměstnanců proběhnou dispoziční úpravy a také budou rozšířeny kancelářské prostory. V přízemí a v 1. patře se budou nacházet komerční prostory s ordinacemi a lékárnou. Bezbariérový přístup zde bude zajištěn výtahem.

Oprava odbavovací haly poskytne cestujícím větší komfort a také dojde ke zlepšení služeb – navýší se totiž např. počet obchodů a upraví se veřejné toalety.

První stavební práce proběhnou již v dubnu. První rok stavebních prací s sebou přinese rekonstrukci východního křídla a poloviny haly. V následujícím roce se bude pracovat na západním křídle a druhé části haly. Jako poslední bude opraven bytový dům. Hotovo by mělo být na konci roku 2026. Po celou dobu rekonstrukce budou cestujícím k dispozici náhradní prostory s potřebným zázemím.

Společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a Eurovia, které provedou rekonstrukci hlavního nádraží v Pardubicích, předložily nižší nabídku, než byla předpokládaná hodnota, a to ve výši 833 011 450 Kč.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Správa železnic)

Pardubické hlavní nádraží jde do druhé etapy rekonstrukce Foto: Rekonstrukce odbavovací haly s sebou přinese vyšší komfort pro cestování cestujících. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru