Otevřít menu
Doprava dnes
-

Parní express vyrazí na cestu přes Pardubický kraj až do Polska!

V sobotu 30. října se vlak vydá z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Lichkov až do Polska, kde zastaví v Kladsku, městě Dzierżoniów a dojede až do železničního muzea ve Slezské Javořině.

18:12 / 20. října 2021
Parní express vyrazí na cestu přes Pardubický kraj až do Polska!

Vlak vyrazí z Ústí nad Orlicí v půl deváté ráno a dojede až do železničního muzea ve Slezské Javořiněv Polsku. Zpět do Ústí nad Orlicí se vrátí kolem osmé hodiny večerní. Bližší informace budou zveřejněny na webu www.pardubickykraj.cz

Letní jízdy historického parního vlaku na Králicku a Orlickoústecku měly u cestujících velký ohlas. V rámci devíti letních jízd bylo prodáno 4 831 jízdenek a to bez malých dětí, kterým nebylo nutné jízdenky pořizovat. Nyní si Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku připravil pro fanoušky železniční nostalgie mimořádnou jízdu, díky které se mohou podívat i za hranice. 

„Tato jízda je symbolická, protože je součástí našeho plánu na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku a polskými partnery. Chtěli bychom připravit projekt pro uplatnění v operačním programu Interreg Česká republika – Polsko, tedy projekt financovaný z evropských fondů. Prvním krokem je podpis memoranda o spolupráci s našimi polskými partnery, což bychom rádi učinili právě v rámci této jízdy, která spojí Ústí nad Orlicí s polskou Slezskou Javořinou, kde se nachází velké železniční muzeum,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Ideální příležitost nejen pro rodiny s dětmi


Přesný jízdní řád vlaku je v tuto chvíli upřesňován. Cestující se však budou moci těšit na parní expres, který jezdil na trase z Ústí nad Orlicí do Lichkova a do Hanušovic v průběhu letních prázdnin. „Předpokládáme, že bychom vyrazili z Ústí nad Orlicí v půl deváté ráno a přes Letohrad a Lichkov bychom se dostali do Polska, kde bychom se přes Mezilesí a Kladsko dostali do města Dzierżoniów a pokračovali do našeho partnerského železničního muzea ve Slezské Javořině a v odpoledních hodinách bychom se vraceli zpět s tím, že příjezd do Ústí nad Orlicí očekáváme okolo osmé hodiny večerní zpět. Je to ideální šance nejen pro rodiny s dětmi podívat se do tohoto muzea,“ uvedl Michal Bednář z Muzea starých strojů a technologií ze Žamberka.

Sbírka železničního muzea ve Slezské Javořině se skládá z více než 150 železničních vozidel od let 1880 do 70. let minulého století. Sbírka obsahuje mimo jiné více než 40 parních lokomotiv německé, polské, americké a anglické výroby, dieselových a elektrických lokomotiv a sbírku vagónů a specializovaných železničních vozidel.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj Pardubický kraj)

Zdroj fotek: Pardubický kraj

Parní express vyrazí na cestu přes Pardubický kraj až do Polska! .
zpět na články

inzerce

nahoru