Otevřít menu
Doprava dnes
-

Plzeňské Ředitelství silnic a dálnic zahájí v pondělí opravu Rokycanské ulice

Celoplošná rekonstrukce jedné z nejfrekventovanějších silnic v Plzni ve směru od Prahy do centra vyjde na 47 milionů korun včetně DPH. Kvůli opravě dojde k omezení provozu v obou směrech a sníží se také počet pruhů. Informace poskytl Adam Koloušek, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

8:04 / 7. srpna 2022
Plzeňské Ředitelství silnic a dálnic zahájí v pondělí opravu Rokycanské ulicei

Foto: DENÍK/Milan Říský

Průjezd křižovatkami bude nárazově omezen, a to zejména přes víkend. Pro uzavřené křižovatky jsou navržené objízdné trasy. „Křižovatky s ulicemi Jateční a Masarykova se budou uzavírat tím způsobem, že bude vyblokována vždy pouze jedna, a tím pádem lze pro odbočení z Rokycanské využít křižovatku nad, nebo pod právě uzavřenou křižovatkou," upřesnil mluvčí ŘSD.

Na úpravě křižovatky Rokycanská-Jateční na silnici I/26 budou stavbaři pracovat ve dvou etapách. V první fázi opraví povrch stávající vozovky na Rokycanské ulici v úseku 200 metrů nad křižovatkou Masarykova-Rokycanská až po křižovatku u Gambrinusu. Postupovat budou po polovinách dvouproudé silnice. „Druhou etapou bude prodloužení obou odbočovacích jízdních pruhů ve směru do Zruče-Sence a na Doubravku v křižovatce ulic Rokycanská-Jateční a opravu stávajících povrchů," dodal mluvčí. Ve směru z centra potom silničáři na úkor zeleného středového pásu prodlouží příliš krátký levý odbočovací pruh do Jateční ulice.

V budoucnu se na tento odbočovací pruh napojí vyhrazený pás pro trolejbusy. Na ten se už zpracovává projekt. O zvláštním pruhu pro MHD u Hornbachu směrem do městské části Doubravka se hovoří 15 let. Postaví jej ŘSD ve spolupráci s městem. Cena stavby se bude pohybovat kolem 70 milionů Kč.

Zvláštní pruh pro trolejbusové a autobusové linky se stal předmětem letitého soudního sporu mezi ekologickou organizací Děti Země a zdejší firmou InterCora, jež naproti Gambrinusu postavila Hornbach. Stavbu obřího marketu přestali ekologové napadat poté, co investor slíbil zvláštní pruh pro MHD. Tehdy byla proti policie i další orgány. Ekologický spolek se v roce 2019 dohodl s developerem na jiných opatřeních, například na veřejné stanici pro nabíjení elektromobilů u Hornbachu, fotovoltaických panelech na velké střeše Kauflandu na Roudné nebo zelených střechách s plochou 4 000 metrů čtverečných.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru