Otevřít menu
Doprava dnes
-

Počet vodíkových čerpacích stanic bude růst! Ministr dopravy řekl, že do roku 2025 jich bude 12

Nedávno se na pražském Barrandově otevírala první veřejná čerpací stanice na vodík společnosti Orlen Unipetrol. Tuto příležitost si nenechal ujít ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který prozradil, že do roku 2025 bude mít Česko 12 vodíkových čerpacích stanic. Na dobíjecí a plnící infrastrukturu má Česko připravených šest miliard korun.

19:22 / 13. března 2023
Počet vodíkových čerpacích stanic bude růst! Ministr dopravy řekl, že do roku 2025 jich bude 12i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.

Orlen Unipetrol chce mít do roku 2030 v Česku celkem 28 čerpacích stanic

Orlen Unipetrol chce mít do roku 2030 v Česku celkem 28 čerpacích stanic a dva vodíkové distribuční terminály pro železniční dopravu v Litvínově a Neratovicích. Další čerpací stanici chce do několika měsíců otevřít právě v Litvínově. „Klademe důraz na rozvoj petrochemického segmentu, dekarbonizaci, digitalizaci, recyklaci a využívání alternativních zdrojů energie včetně biopaliv a vodíku. Jen do roku 2030 investujeme tímto směrem 35 miliard korun," uvedl generální ředitel Orlen Unipetrolu Tomasz Wiatrak.

Ministerstvo dopravy podpořilo výstavbu vodíkové stanice Orlenu na Barrandově v rámci operačního programu Doprava 2. Současné plány výstavby čerpacích stanic podle Martina Kupky ještě nereflektují aktuální podobu návrhu evropského nařízení o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, podle kterého je třeba vybudovat vodíkovou infrastrukturu na každých 200 kilometrech hlavní silniční sítě TEN-T. „V letošním roce proto očekáváme aktualizaci Národního plánu čisté mobility," sdělil ministr dopravy a dodal: Najdete tady vodíkový plnicí stojan pro automobily, nákladní vozidla i autobusy. Její výstavbu jsme podpořili z Operačního programu Doprava 2. Pokládám za klíčové, aby česká cesta k bezemisní mobilitě byla technologicky maximálně neutrální, abychom si nezavírali cesty technologického rozvoje a nesázeli vše jen na jednu kartu. V budoucnosti mobility budou mít zcela nepochybně místo elektromobily, ale stejně tak i vozy na vodíkový pohon nebo na syntetická paliva.“ Na otevření první veřejné čerpací stanice v Praze čekali výrobci vodíkových vozidel. Jedinou veřejnou vodíkovou plnící stanici v Česku dosud provozovala společnost Vítkovice v Ostravě. V Česku například jezdí deset vozů Toyota Mirai na vodíkové palivové články. Logistická firma Zásilkovna do Česka dovezla nákladní vůz na vodík. Vodíkové vozy má v nabídce i Hyundai. Vodíkový autobus chce v Praze začít testovat pražský dopravní podnik.

V Česku jsme se dosud potýkali zejména s problémem tankování vodíku

„V Česku jsme se dosud potýkali zejména s problémem tankování vodíku, protože donedávna chyběla jakákoliv infrastruktura. To se dnešním dnem konečně začíná měnit a věříme, že nyní rozvoj infrastruktury nabere obrátky. I proto přicházíme s nabídkou pro naše firemní zákazníky, pro které může být vodíkový vůz zajímavá alternativa," zmínil generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška. Natankování jednoho vozu vodíkem trvá podle Orlenu tři až pět minut, což je výrazně méně než dobití elektromobilu, které trvá desítky minut. Zaváděcí cena kilogramu vodíku u čerpací stanice v Praze je 278 korun. Na jeden kilogram vodíku auto ujede asi 100 kilometrů. Vozy na vodíkové palivové články jsou v podstatě elektromobily, které elektrickou energii nezískávají z baterií, ale z reakce vodíku a kyslíku. Jediným odpadem je přitom čistá voda. Podle odhadu ministra dopravy by v roce 2030 mohlo jezdit až 50 000 aut na vodíkový pohon. Orlen chce ve stejném období vyrábět 4500 tun vodíku z ekologicky čistých zdrojů. To by mělo stačit na pohon zhruba 30 000 automobilů.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČTK)

Počet vodíkových čerpacích stanic bude růst! Ministr dopravy řekl, že do roku 2025 jich bude 12 Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.. Počet vodíkových čerpacích stanic bude růst! Ministr dopravy řekl, že do roku 2025 jich bude 12 Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR..
zpět na články

inzerce

nahoru