Otevřít menu
Doprava dnes
-

Policisté řešili během letních prázdnin téměř 79 tisíc přestupků

Policie ČR v období letních prázdnin šetřila celkem 16 583 dopravních nehod, při nichž zemřelo 80 osob a 341 bylo těžce zraněno. K nejčastějším příčinám dopravních nehod patřilo nevěnování se plně řízení vozidla, nesprávné otáčení či couvání anebo jiný druh nesprávné jízdy.

18:04 / 11. září 2022
Policisté řešili během letních prázdnin téměř 79 tisíc přestupků i

Foto: Policie ČR

V porovnání s loňským rokem řešili policisté během dopravně bezpečnostních akcí v rámci letních prázdnin o 7 tisíc přestupků více.

Letní prázdniny jsou podle náměstka policejního prezidenta genmjr. Tomáše Lercha z pohledu bezpečnosti silničního provozu jednoznačně jedním z nejvíce rizikových obdobích roku. „Policisté tradičně v průběhu léta dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu na území celé ČR v rámci plánovaných kontrolních a preventivních opatření. Přestože bylo při letních dopravních nehodách usmrceno 80 osob, oproti loňskému roku evidujeme pokles fatálních následků. Na českých silnicích zemřelo za letošní letní období  o 20 osob méně než v roce předešlém,“ konstatoval.

Pozitivně se projevila přítomnost dopravních policistů na silnicích v průběhu celých prázdnin.

Mezi faktory dlouhodobě ovlivňující vývoj dopravní nehodovost spadá zejména samotné chování účastníků silničního provozu, povětrnostní podmínky, technický stav vozidel i komunikací, dopravní výchova a v neposlední řadě rovněž kontrolní činnost Policie ČR.

Policisté se zaměřili na řidiče osobních i nákladních vozidel, motocyklisty, řidiče autobusů, ale také na tranzitní dopravu či vážení nákladních vozidel. Kontrolovali též dodržování nejvyšších předepsaných rychlostních limitů a přítomnost alkoholu či jiných omamných látek u účastníků silničního provozu. „Dopravní policisté prováděli nespočet dopravně bezpečnostních akcí, které byly zaměřeny na hlavní příčiny dopravních nehod  a jejich následky, ale také celou řadu dopravně preventivních akcí a kampaní ve spolupráci s dalšími subjekty," uvedl plk. Jiří Zlý, ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR.

Ze záznamů Policie ČR také vyplývá, že dochází k poklesu ve všech základních oblastech dopravní nehodovosti kromě počtu lehce zraněných. „Velký podíl na zvyšování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mají ukáznění a ohleduplní účastníci silničního provozu, těm patří velké poděkovaní dopravních policistů za dodržování předpisů, ohleduplnost, toleranci a ukázněnost. Do dalších měsíců, nejen tohoto kalendářního roku, přejeme všem účastníkům silničního provozu, motoristům nevyjímaje, mnoho šťastných kilometrů a vždy bezpečný návrat do cíle," dodal plk. Jiří Zlý.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Policie ČR)

Policisté řešili během letních prázdnin téměř 79 tisíc přestupků Foto: Policie ČR. Policisté řešili během letních prázdnin téměř 79 tisíc přestupků Foto: Policie ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru