Otevřít menu
Doprava dnes
-

Poplatky za tranzit lodí budou od května v Suezském průplavu zvýšeny

Suezský průplav zvýší od května poplatky za tranzit lodí. Oznámil to správce této dopravní tepny spojující Středozemní a Rudé moře. Navýšení se dotkne například ropných tankerů, jež tvoří podstatnou část plavidel, které průplav využívají. Informovala o tom agentura AP.

12:16 / 23. března 2022
Poplatky za tranzit lodí budou od května v Suezském průplavu zvýšenyi

Foto: wikipedie

Podle správce průplavu je navýšení poplatků v souladu s významným růstem globálního obchodu. Větší výnosy mají jít na další rozvoj infrastruktury. V současnosti pokračují práce na prodloužení obousměrného úseku kanálu.

Navýšení tarifu pro ropné tankery vzroste z pěti na patnáct procent nad běžný tranzitní poplatek. Nákladní lodě s automobily a dalším zbožím si připlatí o čtrnáct procent nad běžný tarif průplavu. Navýšení se bude týkat i dalších druhů lodí.

Vodní cestou v loňském roce proplulo přes 20 000 plavidel


Loni Suezský průplav zvýšil tržby o 12,8 procenta na rekordních 6,3 miliardy dolarů (přes 135 miliard Kč). Vodní cestou loni proplulo 20.649 plavidel, což je proti předchozímu roku nárůst o deset procent. Vloni průplav na několik dní zablokovala kontejnerová loď Ever Given.

Suezský průplav byl otevřen v roce 1869 a v současné době jím prochází kolem deseti procent světového obchodu, včetně sedmi procent globálních dodávek ropy.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Poplatky za tranzit lodí budou od května v Suezském průplavu zvýšeny Foto: wikipedie. Poplatky za tranzit lodí budou od května v Suezském průplavu zvýšeny Foto: google maps .
zpět na články

inzerce

nahoru