Otevřít menu
Doprava dnes
-

Praha 11 bude opravovat lávku přes Opatovskou ulici!

Městská část Praha 11 se chystá na opravu lávky pro chodce, která stojí u stanice metra Háje a vede přes Opatovskou ulici. Rekonstruovat ji však bude po etapách. Celkem by opravy měly trvat asi 200 dní a stát odhadem 25 milionů korun bez DPH. Provoz na silnici v ulici Opatovská přerušený nebude. Nyní radnice hledá firmu, která práce provede.

14:00 / 16. srpna 2022
Praha 11 bude opravovat lávku přes Opatovskou ulici!i

Foto: Otíkova lávka. Zdroj fotky: Pirátská strana městské části Prahy 11.

Cílem je, aby byla lávka i po dobu oprav přístupná pro veřejnost

Lávka na Hájích, kterou využívají pěší pro přechod přes ulici Opatovská ke stanici metra linky C nebo k zastávce autobusů městské hromadné dopravy, se bude opravovat ve fázích. Cílem je, aby byla lávka i po dobu oprav přístupná pro veřejnost. Výjimkou bude podle radního pro dopravu v Praze 11 Martina Dušky (Piráti) období, kdy budou stavebníci vyměňovat ložiska. Po tu dobu budou podle něj připravené obchozí trasy.

Stavba, které svou přezdívku získala po postavě z filmu Vesničko má středisková, bude mít mimo jiné novou hydroizolaci, obnoví se systém odvodnění mostu a stavebníci natřou protikorozní ochranou ocelové nosníky mostu. Nová budou po opravě lávky také zábradlí a ložiska.

Mostní konstrukce se bude opravovat podle projektové dokumentace zpracované společností Pontex v roce 2019. Stavební povolení k opravě lávky nabylo právní moci na podzim roku 2021. Veřejnou zakázku na stavebníka vypsala radnice letos v létě. Hodnotu tendru předběžně odhadla na 25 milionů korun bez DPH a dobu rekonstrukce lávky na 195 dní, jak je uvedeno v zadávací dokumentaci k zakázce. Vítězem tendru bude firma, která nabídne nejvýhodnější nabídku. Hodnotit se bude zvláště nabídková cena a délka záruční doby na odvodnění a izolace konstrukce lávky.

Praha 11 chce lávku pro pěší také přes čtyřproudovou silnici v ulici Opatovská

Praha 11 hodlá nechat postavit i lávku pro pěší přes čtyřproudovou silnici v ulici Opatovská. Spojovat by měla terasu u obchodního centra Opatovská a Kulturního domu Opatov s tamní poliklinikou. Lávka, kterou dostala jedenáctá městská část do správy od pražského magistrátu v roce 2018, byla v tomto místě zbouraná v listopadu 2019 rovněž kvůli špatnému stavu.

Na Jižním Městě vládnou Piráti, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Mezi koaličními partnery na Jižním Městě jsou od jara 2021 spory a některé politické subjekty následně uvedly, že se necítí být dále vázané koaliční smlouvou. Městská část, kde žije 77.600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Lávka na Jižním Městě posloužila také jako kulisa ve filmu Veničko má středisková, po níž se procházel Otík Rákosník, kterého ztvárnil János Bán, a proto je tato lávka natolik známá a nazývána "Otíkova lávka".

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru