Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pravidelné vlaky z Košic posílí ČD o stovky míst. Speciální vlaky jsou přerušeny

České dráhy dnes posílí o stovky míst navíc své pravidelné vlaky ze Slovenska. Jejich obsazenost v posledních dnech stoupla více než trojnásobně. Ve velkém s nimi totiž cestují do Česka i uprchlíci z válkou zasažené Ukrajiny. Humanitární vlaky naopak zůstávají pozastaveny. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Vanda Rajnochová, mluvčí drah.

18:41 / 7. března 2022
Pravidelné vlaky z Košic posílí ČD o stovky míst. Speciální vlaky jsou přerušenyi

Foto: Deník/Radek Cihla

V minulých dnech vypravovaly dráhy speciální humanitární vlaky, jimiž vozily běžence přímo z Ukrajiny. Takto vyjelo celkem sedm evakuačních vlaků. Do Česka jimi přicestovalo kolem 3700 uprchlíků. Většinou se jednalo o ženy, děti a seniory. O víkendu ale musely dráhy provoz speciálních vlaků pozastavit. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) totiž není v současnosti možné zajišťovat slovenskou stranou kontrolu na vnější schengenské hranici.

Dopravce proto nyní vozí uprchlíky z Ukrajiny především svými pravidelnými linkami z Košic. Dráhy v nich podle Rajnochové evidují přibližně trojnásobný nárůst počtu cestujících. Proto bude vlaky na trase z Košic do Česka posilovat o místa navíc.

"Již jsme posílili noční vlak z Humenného do Prahy a od dnešního večera budou posíleny i další linky, takže celková kapacita naroste o stovky míst," sdělila Rajnochová. Připomněla také, že ukrajinští občané mají ve vlacích Českých drah a slovenských, polských, maďarských a německých železnic cestování zdarma.

Dráhy v této chvíli společně s dceřinou firmou ČD Cargo plánují vyslání jiného speciálního nákladního vlaku, který odveze humanitární pomoc na Ukrajinu. Pro sbírku potřebných věcí bylo vyčleněno místo na 63 vlakových nádražích v republice. Podle mluvčí je dopravce zároveň nadále připraven znovu obnovit provoz vlaků pro převoz uprchlíků, jakmile to situace při kontrolách na slovensko-ukrajinských hranicích dovolí.

Humanitární vlakový most provozuje nyní i RegioJet. Od úterka jezdí vlaky mezi Prahou a polským městem Přemyšl u ukrajinských hranic. Pro převoz humanitární pomoci a dopravu uprchlíků nabídli své volné kapacity i další dopravci.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru