Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prázdniny patří z hlediska dopravní nehodovosti k nejrizikovějším částem roku

Během prázdnin podle dlouhodobých statistik umírá nejvíce lidí. Mezi lety 2011–2019 zemřelo v červenci a srpnu každý rok průměrně 127 lidí; těžce zraněno bylo potom následkem letních dopravních nehod v průměru 569 lidí ročně.

20:03 / 15. července 2022
Prázdniny patří z hlediska dopravní nehodovosti k nejrizikovějším částem roku i

Foto: pixabay.com

Příznivé zatím nejsou ani letošní statistiky, kdy od začátku roku do června zemřelo už 229 lidí. To je za toto období nejvíce od roku 2015.

Hlavní příčinu smrtelných dopravních nehod v první polovině letošního roku představuje nepřiměřená rychlost. K dalším patří nevěnování plné pozornosti řízení vozidla, přejetí do protisměru, nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nepoužívání bezpečnostních pásů.

Ministr dopravy Martin Kupka uvedl, že chce v nejbližší době vládě předložit nový bodový systém, který by měl zpomalit takzvané piráty silnic. „Být na sebe ohleduplnější, nespěchat, předvídat, jezdit odpočatí a zbytečně neriskovat můžeme už dnes,“ dodal.  

Podle Tomáše Neřolda, vedoucího oddělení BESIP ministerstva dopravy, se po uvolnění covidových omezení výrazně zvýšil počet obětí dopravních nehod. V České republice jde při porovnání statistiky za leden až květen o nejhorší bilanci smrtelných nehod za posledních šest let.

BESIP pro řidiče shrnuje hlavní doporučení k bezpečné a plynulé jízdě v období prázdnin:

- zpomalte

- soustřeďte se na řízení, ne na telefon

- nepřemáhejte únavu či zdravotní stav

- udržujte bezpečný odstup

- připoutejte se na všech sedadlech

- naplánujte si předem trasu podle navigace

- jezděte vpravo

- dodržujte pravidlo zipu

- utvořte záchranářskou uličku

- plynule projíždějte omezením

Při cestě (nejen) na dovolenou či prodloužený víkend by řidiči měli dodržovat zásady bezpečné jízdy a dobře si rozplánovat trasu s přihlédnutím k možným dopravním komplikacím. 

Podrobné statistky včetně dalších informací uvádí BESIP na svých webových stránkách.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: besip.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru