Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražská historická tramvaj s číslem 42 bude jezdit od čtvrtka do neděle

Pražská historická tramvaj na lince číslo 42 dosud jezdila pouze o víkendech. Nyní pojede častěji, a to od čtvrtka do neděle. Cestující budou moci platit kartou prostřednictvím aplikace nainstalované v mobilních telefonech průvodčích. Novinku představuje také možnost platby v kryptoměnách.

14:52 / 23. června 2022
Pražská historická tramvaj s číslem 42 bude jezdit od čtvrtka do nedělei

Foto: www.dpp.cz

ČTK o novinkách informovala Klára Malá, mluvčí městské společnosti Prague City Tourism (PCT), jež tramvaj provozuje. V hlavním městě jezdí také historické tramvaje číslo 41 a 23.

Díky aplikaci GP Tom, aktivované v mobilních telefonech zaměstnanců, se z telefonu stane terminál, přes nějž mohou cestující uhradit jízdenky platební kartou, kartou v mobilu nebo hodinkami. „Terminály výrazně urychlí proces nákupu jízdenek a zároveň turistům poskytnou pohodlnější alternativu plateb. Na rozdíl od hotovosti má s sebou platební kartu téměř každý," objasnil Petr Soukup, ředitel IT oddělení PCT. Zakoupená jízdenka je platná po dobu 24 hodin.

Možnost zaplatit jízdenku kryptoměnami je pro cestující další novinkou. „V současné době jsou velmi oblíbeným peněžním prostředkem. Není tak důvod, proč by je lidé nemohli využívat i k běžným platbám. Za jízdenku tak nově mohou zaplatit i kouskem bitcoinu nebo třeba etherea," vysvětlil Soukup. Obchodník si potom vybere, zda přijme platbu v krypto nebo tradiční měně.

Společnost PCT zavedla tramvaj číslo 42 v loňském roce jako benefit programu „V Praze jako doma“. Magistrát tímto programem podpořil turismus postižený pandemií covidu-19. Tramvaj jezdí z Dlabačova okolo Pražského hradu ke Královskému letohrádku. Odtud vede na Malostranskou a dále přes Čechův most k Masarykovu nádraží. Dále míří přes Václavské náměstí na Národní třídu, okolo Národního divadla na Malostranské náměstí a zpět ke Královskému letohrádku na Dlabačov.

Dosud jezdila tramvaj pouze o víkendech; v letní sezoně bude jezdit od čtvrtka do neděle. "Letos předpokládáme, že před sebou máme poměrně slibnou letní sezonu. Rozhodli jsme se tak během prázdninových dnů posílit tramvajové spoje o další dny," doplnila informace Malá.

Trasa linky číslo 42 vede historickým centrem Prahy a funguje na principu hop-on, hop-off (cestují může nastoupit nebo vystoupit po celé trase, kolikrát chce). Linka je v provozu přibližně od 10 do 18 hodin, interval je 40 minut a doba jízdy 41 minut. Na lince se střídají historické vozy z doby rakousko-uherské monarchie, z přelomu 50. a 60. let 20. století i další zajímavé exempláře.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru