Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pražské Muzeum MHD oslavilo půlmiliontého návštěvníka

O víkendu přivítalo Muzeum MHD ve Střešovicích půlmiliontého návštěvníka. V květnu navíc oslaví muzeum další jubileum, a to 30. výročí od zahájení provozu. Na podzim pak plánuje zahájit výstavbu nové výstavní haly pro historická silniční vozidla.

18:57 / 21. února 2023
Pražské Muzeum MHD oslavilo půlmiliontého návštěvníkai

Foto: Muzeum MHD disponuje více než 40 historickými vozidly veřejné dopravy. Zdroj: DPP

Obliba Muzea MHD v pražských Střešovicích roste, o čemž svědčí i skutečnost, že muzeum o víkendu oslavilo příchod půlmiliontého návštěvníka. Už v roce 2019 a také v loňském roce zaznamenalo muzeum rekordní návštěvnost.  Jen pro srovnání – stotisícího návštěvníka přivítalo pražské muzeum v roce 2004, tedy více než 11 let od zahájení svého provozu. 

 „Právě dnes jsme překonali historický milník a na začátku 31. sezóny jsme v Muzeu MHD přivítali půlmilióntého návštěvníka. Přeji Muzeu MHD a vozovně Střešovice především co nejvíce spokojených návštěvníků, aby se nám povedlo zrealizovat všechny plány na rozvoj muzea a areálu vozovny a abychom miliontého návštěvníka mohli přivítat mnohem dříve, než za dalších 30 let. Věřím, že k tomu přispěje jak chystaná nová výstavní hala pro silniční vozidla, ale i další plány. Doufám, že se nám podaří pro historii MHD nadchnout nové generace, ale také třeba přilákat nové zaměstnance,“ uvedl Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla DPP.

Jak se měnila návštěvnost

Muzeum zahájilo svou činnost 14. května 1993.  V 90. letech se návštěvnost muzea pohybovala jen v průměru kolem 70 až 80 lidí denně. Zvýšený počet návštěvníků je evidován od roku 2017. V roce 2019 pak průměrná návštěvnost dosáhla na 269 lidí denně.

„Zájem o návštěvu Muzea MHD ve vozovně Střešovice kontinuálně roste. V roce 2022 do něj zavítalo 28 375 návštěvníků, což je historicky druhá nejvyšší návštěvnost po předcovidovém roce 2019. Poprvé v historii bylo otevřeno více než sto dní v roce, přesně 125, a denní průměr převyšoval 200 návštěvníků,“ dodal Malík.

O muzeu

Muzeum MHD, které provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), je pro veřejnost otevřeno o víkendech a o svátcích. Sídlí v historickém objektu tramvajové vozovny z roku 1909, která byla v roce 1991 prohlášena za technickou památku. Návštěvníci si zde mohou prohlídnout kromě fotografií, historických dokumentů a dalších exponátů i více než 40 historických vozidel veřejné dopravy.

Více informací naleznou zájemci na webových stránkách https://muzeum.dpp.cz

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: DPP)

zpět na články

inzerce

nahoru