Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přestavba úseku mezi Smíchovem a Černošicemi byla ukončena

Správa železnic slavnostně ukončila přestavbu úseku mezi Smíchovem a Černošicemi. Cestující tak mohou plně využívat bezbariérový přístup na nástupiště a také pohodlný nástup do vlaku. Přestavba přinesla i rychlejší cestování z Prahy ve směru na Beroun. Zbývá ještě dokončit novou nádražní budovu v Radotíně.

9:08 / 1. července 2023
Přestavba úseku mezi Smíchovem a Černošicemi byla ukončenai

Foto: Stanice v Radotíně nabízí pohodlné cestování. Zdroj: Správa železnic

„Železnice podél Berounky dostává moderní parametry. Díky tomu zvládne vysoké nároky, které jsou na ni kladeny v rámci pražské příměstské dopravy. Naplno také běží příprava modernizace dalších úseků, už za pár měsíců by měly začít práce mezi Karlštejnem a Berounem,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy.

Cestování z Prahy ve směru na Beroun je nyní rychlejší a pohodlnější, a to díky přestavbě úseku mezi Smíchovem a Černošicemi. Modernizace trati začala už v roce 2019 a zahrnovala zejména rekonstrukci kolejí, trakčního vedení a navýšení kapacity dráhy. Současně s tím došlo nejen ke zvýšení traťové rychlosti, ale i k vyšší bezpečnosti železničního provozu. Na trať bude instalováno ještě evropské zabezpečovací zařízení (ETCS) a vlaky zde budou moci jezdit rychlostí až 140 km/h.

„Tento frekventovaný úsek využívají nejen rychlíky a příměstské spoje, ale také nemalý počet nákladních vlaků mířících na Branický most. Nyní mají k dispozici další čtyřkolejný úsek, na který se vejde mnohem větší počet vlaků než dosud,“ popsal Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Nová nástupiště a větší bezbariérovost

Projekt zahrnoval komplexní rekonstrukci stanice Praha-Radotín. Zde byla postavena čtyři nová nástupiště, na něž se lze dostat zrekonstruovaným podchodem pod celou stanicí a také novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Stanice Praha-Radotín je rovněž bezbariérová. Ve směru na Beroun pak byl zrušen železniční přejezd v ulici Na Betonce, který nahradil rozšířený podjezd v Prvomájové ulici se dvěma jízdními pruhy a novým podchodem pro pěší s bezbariérovým přístupem.

Během modernizace byla přesunuta zastávka Praha-Velká Chuchle blíže k centru této městské části, což jistě obyvatelé Velké Chuchle ocení. Zastávka je tvořena dvěma novými nástupišti a přístup (i bezbariérový) k ní je zajištěn novým podchodem.

Cílem rekonstrukce zmíněné trati bylo i navýšení kapacity celého úseku. Z tohoto důvodu byla nedaleko přejezdu ve Velké Chuchli vytvořena nová odbočka Závodiště, jež propojuje dvě souběžné dvoukolejné tratě. Tímto způsobem vznikl několik kilometrů dlouhý čtyřkolejný úsek, který končí ve stanici Praha-Radotín. Železniční přejezd ve Velké Chuchli prošel rekonstrukcí a nově je zabezpečen závorami.

„Přestavba železniční trati v mimořádně vytíženém úseku mezi Smíchovem a Černošicemi byla velmi náročná, a to nejen kvůli prostorovým podmínkám, ale také kvůli nutnosti zachování běžného provozu na trati a v jejím okolí,“ uvedl Martin Borovka, generální ředitel Skupiny VINCI Construction CS.

Financování projektu

Celkové investiční náklady akce dosahují 4 161 008 001 Kč. Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

„Evropská unie jako významný investor českých železnic výrazně přispívá k našemu pohodlnějšímu a ekologickému cestování. Cestující, kteří každý den dojíždějí po modernizovaných úsecích příměstské dopravy, na vlastní kůži zažívají přínosy plynoucí z naší příslušnosti k evropské rodině,“ řekl Martin Svášek, zástupce Evropské komise v ČR.

Navazující stavby

Zlepšení nabízených služeb přinese v závěru tohoto roku i dokončení nové nádražní budovy v Radotíně. Aktuálně probíhá vnitřní instalace a je kompletována prosklená fasáda, základy pro terasu kavárny a rampy na 1. Nástupiště. Pracuje se i na dokončování zastřešení a zámkové dlažby na chodnících. Hotové jsou již a ocelové nosné konstrukce, vnitřní a obvodové zdivo, přípojky a zateplení objektu. Stávající objekt sloužící jako nádražní budova bude po finalizaci stavebních prací na nové budově předělán na služebnu městské policie.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

Přestavba úseku mezi Smíchovem a Černošicemi byla ukončena Foto: Přestavba železničního úseku mezi Smíchovem a Černošicemi byla ukončena. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru