Otevřít menu
Doprava dnes
-

Preventivní kampaň se zaměří nejen na plavidla, ale i plavce!

Na vůdce plavidel, plavce či rybáře se zaměří preventivní kampaň policie a plavební správy, která bude upozorňovat na zásady bezpečného chování u vody. Akce začne od června, zahrnovat bude kontroly či edukativní vodácké akce. Mělo by se jí zúčastnit přes 1000 policistů.

19:43 / 31. května 2022
Preventivní kampaň se zaměří nejen na plavidla, ale i plavce! i

Foto: Ilustrační fotka policejního zásahu na vodě (Zdroj fotky: Policie ČR).

Na dnešní tiskové konferenci prozradil výše uvedené informace náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch. V loňském roce se na tuzemských řekách stalo 25 plavebních nehod, meziročně o deset méně. Mírně klesl i počet zjištěných přestupků.

Kampaň „Bezpečně u vody“ bude podle Lercha apelovat na bezpečné chování nejen při pohybu přímo na vodě, ale i v její blízkosti. Zaměří se proto nejen na vůdce velkých i malých plavidel, ale také na plavce, rybáře či potápěče. Jednou z cílových skupin budou podle Lercha například rodiny s dětmi, které podle něj často podceňují některé situaci při pobytu u vody. Zmínil například koupání v nebezpečných lokalitách, skákání do neznámé hloubky či chování na plavidle, kdy děti jsou často bez záchranných vest. Součástí akcí budou i edukativní videa, která budou formou hry nabádat k opatrnosti.

Loni se řešilo celkem 25 plavebních nehod


Plavební provoz v Česku se v loňském roce ve srovnání s rokem 2020 mírně zklidnil. Státní plavební správa loni řešila celkem 25 plavebních nehod, což je skoro o třetinu meziročně méně. Zároveň jde stále však o vyšší číslo než v předcovidových letech. Podle ředitelky úřadu Kláry Němcové k vyšším číslům z posledních dvou let přispěla zejména pandemie koronaviru, kdy více lidí trávilo letní dovolenou v tuzemsku. Letos by se měla situace zřejmě ještě více uklidnit.

Meziročně klesl i počet zjištěných přestupků, zhruba o osm procent na 284. Plavební správa loni provedla celkem 347 kontrol.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru