Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prezentace vysokorychlostního vlaku TGV v českých městech

Na mezinárodní železniční veletrh RAIL BUSINESS DAYS, který se uskuteční ve dnech 7. až 9. června na brněnském výstavišti, dorazí také legendární francouzský rychlovlak TGV. Při průjezdu Českem navštíví postupně Prahu, Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem.

15:12 / 3. června 2022
Prezentace vysokorychlostního vlaku TGV v českých městechi

Foto: Praha hlavní nádraží (zdroj: www.spravazeleznic.cz)

Francouzský rychlovlak přijede nejprve do Prahy, a to v pondělí 6. června. Milovníci železniční techniky si jej budou moci prohlédnout v době od 12.00 do 16.00 přímo na Hlavním nádraží. Tisková mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová sdělila pro dopravadnes.cz, že zájemci mají dvě možnosti příchodu k jednotce. Jedním je průchod Severním podchodem z odbavovací haly a druhou variantou je příchod ze strany Žižkova z ulice Dudova od centra Churchill (dle přiložené mapy). Tam už vlak uvidí. Případně je plánek přístupové trasy uveden na webových stránkách Správy železnic.

Z Prahy bude prezentační jednotka pokračovat do Brna na mezinárodní železniční veletrh RAIL BUSINESS DAYS (viz. přiložená mapa). Jak již dříve redakce DopravaDnes.cz informovala, TGV projede po vlečce středem Brna 6. června před půlnocí.

Na brněnském výstavišti bude vlak v rámci veletrhu zpřístupněn návštěvníkům takto:

7. června od 10.00 do 18:00     

8. června od 9.00 do 18.00       

9. června od 9.00 do 16.00       

Z veletrhu se vlak vypraví do Jihlavy. Na železniční stanici Jihlava dojede 10. června a své dveře otevře v 10.00. Poslední návštěvník jej opustí v 15.00.

Svoji pouť na území České republiky ukončí TGV 11. června ve stanici Ústí nad Labem hlavní nádraží. V čase od 9.30 do 13.30 nabídne poslední příležitost vyzkoušet si komfort ve francouzském stylu.         

Pro všechna města je plánován stejný program. Obdivovatelům rychlovlaku bude zpřístupněna 1. a 2. třída a bistrovůz. Na každé zastávce bude dále k dispozici prezentační stan Správy železnic s aktuálními informacemi o přípravě vysokorychlostních tratí v České republice.

Aktuální časy, případné změny včetně soutěží, fotek a streamů uveřejní Správa železnic na svém webu.

Prezentovanou jednotku typu TGV PSE s evidenčním číslem 16 dodala v roce 1980 společnost Alstom. Souprava o celkové délce 200 m zahrnuje deset vozů – dva hnací a osm vložených. Součást vlaku tvoří místa pro zavazadla, pojízdný bar, bistrovůz a služební oddíl. V současnosti má jednotka 104 místa v první a 238 míst ve druhé třídě. V pravidelném provozu sloužil vlak do roku 2018. Najel celkem 13 383 189 km.

Prezentace vysokorychlostního vlaku TGV v českých městech Foto: Brněnské výstaviště.
zpět na články

inzerce

nahoru