Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přežít pád z letadla z jedenácti kilometrů? Srbská letuška si to prožila

Pád z výšky je jednou z nejčastějších tragických nehod napříč celým světem. Při špatném dopadu stačí jen několikametrový pád, aby člověk utrpěl smrtelné zranění. A teď si představte, že padáte bez padáku z téměř jedenáctikilometrové výšky a přesto přežijete! Přesně to se stalo zhruba před 50 lety.

2:11 / 7. ledna 2022
Přežít pád z letadla z jedenácti kilometrů? Srbská letuška si to prožilai

Foto: airways.cz

Srbská letuška Vesna Vulovičová je dodnes, téměř přesně 50 let po tragické nehodě letu číslo 367 společnosti Yugoslav Airlines, zapsaná v Guinessově knize rekordů jako člověk, který přežil volný pád z největší výšky.

26. ledna v roce 1972, směřoval stroj DC-9 s 28 lidmi na palubě ze Stockholmu do Bělehradu s mezipřistáními v Kodani a Záhřebu. V době, kdy se letadlo nacházelo nad Německem poblíž československých hranic, vybuchla v nákladovém prostoru nastražená bomba. Letadlo se téměř okamžitě vymklo kontrole a ve výšce přes deset kilometrů se rozpadlo na tři kusy. Ty dopadly do městečka Srbská Kamenice nedaleko Děčína.

Záchrana života jídelním vozíkem?


Většina z 28 lidí na palubě byla po rozpadu letadla vymrštěna ven a samozřejmě neměla šanci přežít. Vulovičovou, která v době výbuchu rozdávala občerstvení, ale uvěznil jídelní vozík v trupu letadla, který zůstal i po výbuchu pohromadě. Ten navíc dopadl pod ostrým úhlem na zasněžený svah, což částečně utlumilo náraz. 

Vulovičovou podle odborníků zachránilo také to, že měla problémy s krevním tlakem. Omdlela krátce po prudké dekompresi v kabině a její nízký krevní tlak zabránil tomu, aby se jí při dopadu roztrhly srdeční komory. Vulovičová později vypověděla, že o svém problému s krevním tlakem věděla. Aerolinky by ji v takovém případě nepřijaly, protože by neprošla zdravotní prohlídkou, ale díky tomu, že se v den prohlídky předávkovala kávou, nakonec prošla.

Vulovičovou po dopadu objevil v troskách letadla už při vědomí místní obyvatel Bruno Honke. Ten za druhé světové války sloužil jako vojenský zdravotník a dokázal Vulovičovou udržet naživu až do příjezdu lékařů.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: epochaplus.cz)

 

Přežít pád z letadla z jedenácti kilometrů? Srbská letuška si to prožila Foto: Pomník v Srbské Kamenici, připomínající tragédii letu 367. (palickap, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons). Přežít pád z letadla z jedenácti kilometrů? Srbská letuška si to prožila Foto: Vulovičová na fotografii ze 70. let. (Creative Commons).
zpět na články

inzerce

nahoru