Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přezouvání na zimní pneumatiky. Kdy je ten správný čas a jaké pravidlo je třeba dodržet?

S blížící se zimou je nutné řešit výměnu letních pneu za zimní. Situace, za nichž nastává povinnost použít zimní pneumatiky, ukládá zákon. V případě nepřezutí hrozí motoristům pokuta, problém může nastat i při případném vypořádání s pojišťovnou.

7:33 / 21. října 2022
Přezouvání na zimní pneumatiky. Kdy je ten správný čas a jaké pravidlo je třeba dodržet?i

Foto: AZ pneu PRO CZ s.r.o.

Co říká zákon

Podle §40a odst. 1 zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích lze v období od 1. listopadu do 31. března užít motorové vozidlo kategorie M (pro dopravu osob a jejich zavazadel) a N (pro dopravu nákladů) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik v případě, že:

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Ačkoli zákon povinnost použít zimní pneu neukládá striktně, je třeba mít na paměti bezpečnost – svoji, posádky vozu i dalších účastníků silničního provozu. V tomto období je totiž počasí velice nevyzpytatelné. Třebaže tedy panuje slunečný podzim s teplotou nad 7 °C, změna může přijít velice nečekaně. „Letní pneumatiky jsou na kluzké vozovce nestabilní, nepředvídatelné a hůře ovladatelné,“ uvádí webové stránky AZ pneu PRO CZ s.r.o.

Úseky se značkou „Zimní výbava“

V tomto případě už zákon striktní je. Do takových úseků je celoročně vjezd možný pouze se zimními pneumatikami. Jedná se většinou o horské oblasti, kde ke zhoršení povětrnostních podmínek dochází v podstatě kdykoliv. Platnost značky pak v letních měsících bývá upravena dodatkovou tabulkou, případně kompletně zakrytá.

Nepřezutí se nevyplácí, hrozí nejen pokuta

Za jízdu v zimním období na letních pneu mohou policisté uložit blokovou pokutu ve výši 2 000 Kč, ve správním řízení potom 2 500 Kč. Policista ale také může řidiči zakázat pokračovat v jízdě, usoudí-li, že by tím byla narušena bezpečnost a plynulost provozu.

V případě dopravní nehody pak nevhodné obutí ovlivní i vypořádání s pojišťovnou, která nevyplatí pojistné plnění anebo požádá o jeho částečné zaplacení.

Správný čas na přezutí nastává, když se teploty stabilizují pod hranicí 7 °C.

Směs zimních pneumatik je totiž přizpůsobená nízkým teplotám. Při použití do hranice se motorista může spolehnout na její nejlepší vlastnosti. S přibývajícím teplem pneumatiky hůře přilnou k povrchu vozovky a mají delší brzdnou dráhu.

Správné pneu a „pravidlo čtyř“

Pro zimní pneumatiky platí: 4 zimní pneumatiky, s dezénem alespoň 4 mm, obuté a používané maximálně 4 sezony.

Proč se obrátit na profesionály?

Odborný pneuservis se postará o vyvážení kol, které předchází rychlejšímu opotřebení, nerovnoměrnému sjíždění i poškození dalších součástí vozu, například nápravy nebo čepy. Dále zajistí vyčištění nábojů kol. Pokud na nich totiž zůstane rez, může se při jízdě vydrolit a zapříčinit povolení šroubů.  V neposlední řadě opraví defekt nebo jiné poškození pneumatiky.

Uskladnění

Řada pneuservisů v rámci svých služeb též nabízí uskladnění sezónních pneumatik. Toto praktické řešení ocení zejména ti, kteří nemají dostatek místa či se každý rok nechtějí s pneumatikami dřít.

Cena za přezutí

Cena za služby spojené s přezouváním se odvíjí od náročnosti úkonů. Záleží na tom, zda má zákazník dvě sady pneumatik a disků a přehazuje pouze sady nebo má pouze jednu sadu.

V prvním případě jde o činnosti jako sundání z osy, vyvážení druhé sady, doplnění závaží a nasazení na osu.

Druhá možnost je náročnější. Zde musí servisní technik sundat kolo z osy a pneumatiky z plechového kola, nasadit nové pneumatiky na kolo, nahustit, vyvážit, doplnit závaží, zkontrolovat nebo vyměnit ventilky a následně kolo nasadit na osu.

U přezutí kol osobního automobilu se průměrná cena v rámci ČR pohybuje v rozmezí od 540 Kč až cca 1 200 Kč; vyšplhat se však může i k 2 000 Kč (v případě větších průměrů). Navíc se také účtují případné nezbytné opravy.

Publikovala: Dagmar Lánská (ve spolupráci s AZ pneu PRO CZ s.r.o.)

zpět na články

inzerce

nahoru