Otevřít menu
Doprava dnes
-

Při únorové kontrolní akci dálničních známek zjistili celníci 1292 přestupků

Celníci během speciálních celorepublikových kontrol dálničních známek zjistili téměř 1300 přestupků. Ty se na tuzemských dálnicích konaly během února. Za chybějící nebo prošlé dálniční známky udělili celníci pokuty v souhrnu za bezmála dva miliony korun. Dnes o tom informovala Celní správa ČR.

21:02 / 7. března 2022
Při únorové kontrolní akci dálničních známek zjistili celníci 1292 přestupkůi

Foto: DENÍK/ Vaňous Petr

Celorepublikové kontroly dálničních známek se konaly během celého února. Akce se zúčastnilo 439 celníků ze všech 13 celních úřadů, které mají na starosti zpoplatněné úseky dálnic. Každý úřad měl podle Celní správy minimálně čtyři kontrolní dny, při nichž se celníci zaměřili právě na úhrady dálničních poplatků. Do kontrol správa nasadila 212 služebních vozidel.

Celníci v únoru podle správy zjistili 1292 přestupků a uložili za ně řidičům pokuty v celkové výši téměř dva miliony korun. Kromě toho při kontrolách celníci u 78 řidičů zjistili nedoplatky u celní správy. Úřady tak vybraly dalších více než 130.000 korun.

V České republice fungují od loňského roku elektronické dálniční známky digitálně vázané na registrační značky vozidel. Oproti minulosti se tak už nelepí na přední skla. Řidiči jich za první rok fungování systému nakoupili přes šest milionů kusů v celkovém úhrnu 5,5 miliardy korun. To bylo asi o 600 milionů korun více než za celý předloňský rok.

Kontroly dálničních známek mají na starosti policisté a právě celníci. Podle správce systému státní společnosti Cendis je systém kontroly elektronických dálničních vinět dvojí. Mobilní a stacionární. V prvním případě jde o přenosné sady do vozidel policie a celníků, ve druhém pak o kamery na vybraných mýtných branách. Oba typy kontrol fungují stejným způsobem. Snímají registrační značku auta a vyhodnocují, zda má řidič dálniční poplatek uhrazen.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru