Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pro osoby invalidní ve třetím stupni začne od 1. července 2022 platit nová sleva

Osoby invalidní ve třetím stupni mohou od července jezdit za polovinu běžného jízdného. Sleva 50% se bude týkat obyčejného jízdného ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě kromě MHD.

10:37 / 23. června 2022
Pro osoby invalidní ve třetím stupni začne od 1. července 2022 platit nová slevai

Foto: www.cd.cz

Cestujícím postačí QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Při nákupu jízdenky potom vyberou a nahlásí příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.

Tímto se podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) napravuje dluh minulé vlády, jež slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. „Vymlouvali se na to, že neexistuje průkaz o invaliditě, podle kterého řidič nebo průvodčí pozná, zda cestující má, nebo nemá nárok na slevu,“ podotkl ministr Kupka. „Ukázalo se, že všechno jde, když se chce. Řešení sice zabralo několik měsíců, nyní ale máme jednoduchý způsob, jak cestující svůj nárok prokáže a dopravce jej ověří,“ dodal ministr.

Ne slevu bude mít nárok takový cestující, jenž se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Průkaz obdrží buď na pobočce Okresní správy sociálního zabezpečení nebo Pražské správě sociálního zabezpečení či Městské správě sociálního zabezpečení Brno. Případně o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Doklad může zařídit též zmocněnec osoby invalidní. Veškeré informace týkající se invalidity a invalidních důchodům jsou uvedeny na webových stránkách ČSSZ.

„Jsem rád, že se nám společnými silami daří plnit další důležitý slib. Tento krok pomůže řádově desítkám tisíc lidí. Zároveň celý systém děláme tak, aby byl pro všechny uživatelsky co nejpřívětivější. Je to další pomoc státu, kde jsme přinesli komplexní a moderní řešení. Kus práce odvedla v rekordním čase ČSSZ. Děláme prostě konečně to, co tu dlouho nešlo,“ uvedl k nové slevě Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr práce a sociálních věcí.

„Digitalizaci služeb, které jako úřad poskytujeme, považuji za jednu z klíčových priorit ČSSZ. Naším cílem je umožnit klientům díky ePortálu ČSSZ využívat moderní technologie naplno a netrávit čas docházením na úřad osobně,“ doplňuje k možnosti elektronické žádosti o průkaz ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

Slevový nárok lze prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky, a to PDF dokumentem nebo QR kódem uloženým v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket. „Do aplikace si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete, a pak ho už stačí pouze ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ vysvětlil Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který technologické řešení pro uplatnění nové slevy vyvinul.

CENDIS vytvořil také odbavovací aplikaci pro dopravce „CheckTicket – Kontrola dokladu“. Aplikace je k dispozici volně ke stažení v Google Play pro zařízení s operačním systémem Android i v AppStore pro mobilní telefony s iOS.

Zaměstnanci oddělení zákaznické podpory státního podniku CENDIS poskytnou pomoc při nesnázích v souvislosti s prokazováním slevy včetně odpovědí na další otázky. Na pracovníky se lidé mohou obracet nepřetržitě sedm dní v týdnu buď telefonicky na čísle: +420 222 266 755 nebo prostřednictvím e-mailu: info@oneticket.cz.

Informace pro cestující i pro dopravce jsou uvedeny též na webových stránkách státního podniku CENDIS - Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru