Otevřít menu
Doprava dnes
-

Průzkum: Francouzi se považují za skvělé řidiče, Švédi dojíždějí, Řekové troubí! Ale co Češi?

Provozovatel francouzských silnic Fondation VINCI Autoroutes si nechal vyhotovit průzkumu od společnosti Ipsos, který zohleďnuje, jak jednotlivé národy řídí a za jaké se považují řidiče. Francouzi se považují za výborné řidiče, Němci si u řízení zanadávají. Belgičané jsou za volantem často pod stresem, Španělé hodně troubí! Jak jsou na tom Češi?

8:57 / 30. května 2022
 Průzkum: Francouzi se považují za skvělé řidiče, Švédi dojíždějí, Řekové troubí! Ale co Češi?i

Foto: Ilustrační foto. (Zdroj: svetkreativity.cz)

Jací jsou ve světě řidiči?

Závěry průzkumu provedeného v 11 evropských zemích potvrzují mnohá klišé o jednotlivých národech. Celkově nejagresivnější účastníci silničního provozu v Evropě jsou v Řecku, Itálii, Španělsku a Francii, naopak nejklidnější jsou podle průzkumu Švédové, Nizozemci, Němci a Slováci, píší The Times. Česko do průzkumu nebylo zařazeno.

Osm z deseti Evropanů přiznalo, že u řízení nedává pozor a nesleduje silnici, někdy i na více než dvě vteřiny. Při rychlosti 130 kilometrů za hodinu za tu dobu ujedou nejméně 72 metrů. Dvě třetiny lidí za volantem telefonují, 15 procent jich při řízení sleduje pracovní porady a skoro desetina jich kouká na filmy.

Za nejklidnější řidiče sami sebe považují Španělé, uvolněných je za volantem 69 procent z nich. Na opačném konci spektra jsou Belgičané, kteří jsou klidní jen ze 47 procent, a jsou tak nejvíce vystresovanými řidiči v Evropě, píše Politico. Šampiony v urážení ostatních řidičů jsou Řekové, následují Francouzi a Němci. Poláci zase nejčastěji vystupují z vozu, aby se pohádali s jinými řidiči. Chová se tak více než třetina z nich, jen o něco málo méně častý je tento zvyk u Italů. Britové, Španělé a Nizozemci se zase přiznali, že často předjíždějí ze strany, ze které to není povolené - ve většině Evropy zprava, v Británii zleva. Švédi jsou za volantem poměrně klidní, když je ale řidič před nimi irituje, často mají tendenci ho dojíždět a "lepit se na něj".

Zajímavý trend se objevil u Francouzů: 97 procent z nich se považuje za zodpovědné, pozorné a klidné řidiče, ale 86 procent z nich má ostatní na silnici za nezodpovědné, agresivní a nebezpečné, píší The Times. Všechny nešvary jsou ještě častější v Paříži a okolí. Devět z deseti tamních řidičů už podle průzkumu zažilo potyčku mezi řidiči.

Průzkum o českých řidičích

V roce 2018 se české zastoupení značky KIa rozhodlo společně s autodromem Most přijít na to, jak jsou na tom Češi za volantem. Finální výsledky asi nepřekvapí, protože čeští řidči prý považují za nejhorší chování za volantem zbytečné vybržďování a agresivní chování. Také přiznávají, že se občas nevěnují řízení na 100 %. Podle tohoto průzkumu, který se zveřejnil v roce 2019, se Češi bojí ostatních řidičů jako celku. Nejhorší jsou prý ti, kteří se dostatečně nevěnují řízení a předjíždění v nepřehledné situaci. Ovšem jedním dechem museli tazatelé také dodat, že i oni mají občas problém s nevěnováním se řízení. Řidiči v průzkumu také řekli, že jedna z nejhorších situací, kterou na silnicích opravdu nemají rádi, je, když je někdo nebezpečně vybrzdí. Z průzkumu ale také vyplynulo, že druhým nejčastějším prohřeškem, jaký řidiči na silnicích vídají, je výrazné překračování maximální povolené rychlosti. Zajímavé je, že k tomu jsou ale prý celkem tolerantní. Další zajímavostí je, že muži mají největší strach z ostatních řidičů, ženy mají větší strach z vlastní chyby, stavu vozovky či parkování.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru