Otevřít menu
Doprava dnes
-

První autonomní minibus v ČR se testuje v Brně

Návštěvníci brněnských veletrhů Urbis Smart City Fair a Future Mobility se mohou areálem výstaviště svézt autonomně řízeným minibusem, který je výsledkem celoevropského projektu SHOW. V Česku se na vývoji podílí firma RoboAuto a Centrum dopravního výzkumu (CDV).

19:59 / 20. září 2022
První autonomní minibus v ČR se testuje v Brněi

Foto: bvv.cz

Inovacím a takzvaným chytrým městům se věnuje veletrh Urbis. Centrum dění bude v Pavilonu „A“ a jeho blízkém okolí. Lidé budou mít zřejmě i možnost se svézt autonomním minibusem, který bude na výstavišti testovat Centrum dopravního výzkumu. Minibus bez řidiče by totiž mohl být jedním z prvků chytrých měst budoucnosti. A nekončí to pouze u minibusů a autobusů, protože představeny budou i plány na autonomní tramvaj. K vidění bude také speciální dron, který umí kontrolovat mostní konstrukce.

Kromě autonomního minibusu je v plánu také několik konferencí. O čem budou? Především o výzvách, které před městy stojí. O digitalizaci samosprávy, už zmíněné autonomní mobilitě a s tím i spojené změně chování lidí ve městech, rozvoji sociálních a zdravotnických služeb i vzdáleného vzdělávání. Přednášky a debaty jsou určené především pro firmy, zástupce obcí a pro odborníky.  

Na čtvrtek 22. září je plánovaný doprovodný program pro veřejnost, připadá na něj Den čisté mobility a při té příležitosti bude na výstaviště vstup zdarma. Zájemci tak můžou navštívit před pavilonem A takzvané Demo City, jakési testovací nebo ukázkové město. V něm uvidí některá už zmíněná technologická a inovativní řešení.


Autor: Petr Dejnožka.

zpět na články

inzerce

nahoru