Otevřít menu
Doprava dnes
-

Řidiči DPmÚL si vyzkoušeli různé stupně zrakového postižení i pohyb se slepeckou holí

Řidiči ústeckého dopravního podniku absolvovali školení, které se věnovalo tomu, jak se pohybují lidé se zrakovým postižením při cestování MHD.

10:14 / 24. února 2023
Řidiči DPmÚL si vyzkoušeli různé stupně zrakového postižení i pohyb se slepeckou holíi

Foto: Řidiči DPmÚL si v praxi mohli vyzkoušet různé stupně zrakového postižení. Zdroj: dpmul.cz

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) dbá na pravidelná školení svých řidičů. Každoročně pro ně pořádá přednášky a ta letošní byla rozšířena o přednášky paní Mgr. Aleny-Kristiny Bašníkové, MBA, ředitelky TyfloCentra Ústí nad Labem o.p.s. Bašníková se řidičům snažila přiblížit, jak se lidé se zrakovým postižením pohybují při cestování MHD – tedy hlavně při nastupování, vystupování a usazování na sedačky. Opomenuto nebylo ani to, jak se k těmto osobám chovají ostatní lidé.

Na školení řidičů byly dokonce osoby se zrakovým postižením přítomny, aby povyprávěly o svých zkušenostech, které se týkaly jak cestování MHD, tak i orientace ve městě apod. Řidičům také lidé se zrakovým postižením popsali, podle čeho se při pohybu orientují nebo co je pro ně důležité jako vodící bod. Řidiči mohli zase na oplátku nevidomým předat své poznatky např. o tom, kudy je nejlepší, aby lidé se zrakovým postižením nastupovali do vozidla (kvůli tomu, aby je případně viděli v zrcátku či na kameře).

Řidiči se při setkání se zrakově postiženými osobami zajímali zejména o to, jak by jim mohli jízdu v MHD ulehčit. Na přednášce tedy zazněla nejzásadnější pravidla pomoci nevidomému, jak komunikovat při nástupu i výstupu v zastávkách MHD, ale i mimo ně.

Během školení si mohli řidiči vyzkoušet různé stupně zrakového postižení a pohyb se slepeckou holí, především si zkoušeli nástup do vozidla MHD a posazení na sedačku.

Letošního školení se zúčastnilo 450 řidičů DPmÚL.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: dpmul.cz)

Řidiči DPmÚL si vyzkoušeli různé stupně zrakového postižení i pohyb se slepeckou holí Foto: Přednášky se zúčastnily i osoby se zrakovým postižením. Zdroj: dpmul.cz. Řidiči DPmÚL si vyzkoušeli různé stupně zrakového postižení i pohyb se slepeckou holí Foto: Letošní školení pro řidiče DPmÚL bylo ozvláštněno o přednášku zaměřenou na lidi se zrakovým postižením. Zdroj: sdp-cr.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru