Otevřít menu
Doprava dnes
-

Řidiči pozor! Děti se vrací do školy

Prázdniny utekly jako voda a děti zítra opět zasednou do školních lavic. Volno skončilo, nastávají povinnosti. Pro prvňáčky to znamená mnoho novinek, včetně cesty do školy. Ale i starší děti by si měly zopakovat zásady bezpečného chování na silnících a v jejich blízkosti.

7:21 / 31. srpna 2022
Řidiči pozor! Děti se vrací do školyi

Foto: www.facebook.com/ibesip

Děti patří k nejzranitelnějšími účastníkům provozu. Nebezpečí hrozí malým chodcům, cyklistům, ale i spolucestujícím v autě. Je důležité jim připomenout, jak se mají chovat v provozu, bezpečně přecházet ulici a zdůraznit nutnost mít cyklistickou přilbu. V případě malých dětí je vhodné cestu do školy natrénovat.

Září je dlouhodobě jedním z nejrizikovějších období

Že září představuje náročný měsíc pro děti i řidiče, potvrzují také statistiky. V období 2012-2021 byla právě doba mezi 7. a 8. hodinou ranní, tedy cesta do školy, pro děti v tomto měsíci nejnebezpečnější.

Pokud rodiče vozí své děti do školy autem, je třeba dbát zvýšené opatrnosti například při parkování u školy nebo při vystupování.

Na co si dát pozor, upozornit a zopakovat?

Cesta MHD

Cestuje-li dítě do školy veřejnou dopravou, je důležité mu připomenout, aby nepřecházelo vozovku před nebo za autobusem, ale vždy počkalo až vůz odjede a teprve potom bezpečně přešlo.  

„Děti by si měly také dávat pozor na co se děje kolem nich,“ říká Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti a dodává: „Měly by pozorovat provoz a předvídat situace. V momentě, kdy mají nasazená sluchátka, nebo hledí do mobilu, ztrácí ostražitost.“  

Přeprava dětí v autě

Řidiči musí dbát na to, aby dítě nižší 150 cm nebo lehčí 36 kg bylo vždy přepravováno ve vhodné autosedačce, která odpovídá jeho výšce a hmotnosti. „Děti, které v takové sedačce přepravovány nejsou, čelí sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě,“ varuje Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti. Dále pak upozorňuje na to, že zádržné systémy jsou bezpečné jen při správném používání.

Děti v provozu 

Děti nedokážou odhadnout rychlost auta, bezpečnou vzdálenost nebo krizová místa. Navíc, v silničním provozu nejsou malí chodci (stejně jako cyklisté) ničím chráněni. Střet s vozidlem tak mívá fatální následky.

„Učte děti od mala, jak se správně pohybovat v provozu, choďte s nimi pravidelně pěšky, upozorňujte je na rizikové situace, tak postupně získají praxi. Co je ale nejdůležitější, buďte jim dobrým vzorem, děti napodobují chování svých rodičů. Když se na přechodu nerozhlédnete vy, nemusí to příště udělat ani oni,“ říká Markéta Novotná apeluje na dospělé: „Pokud malý chodec uvidí, že jeho rodič přechází před blížícím se autem, protože on ví, že stihne přejít, jejich dítě příště tu samou situaci může vyhodnotit špatně. To samé platí na semaforu, nepřecházejte na červenou nebo vedle přechodu pro chodce.“

Pokud už děti musí jít po silnici, pak po levé straně. V provozu, zejména za snížené viditelnosti, by měly mít oblečení doplněné reflexními prvky.

Bezpečné přecházení 

Podle pravidel silniční bezpečnosti by (nejen) děti měly k přecházení využít přechod pro chodce, přechod pro chodce řízený světelnou signalizací, místa pro přecházení, podchod, nadchod.

Nejde-li to jinak, pak lze přejít místech s dostatečným rozhledem – tedy NE! mezi zaparkovanými vozidly, v zatáčce, v křižovatce, před či za tramvají nebo autobusem v zastávce a podobně.

Vždy je nutné se řádně rozhlédnout: nejprve vlevo, pak vpravo, a nakonec ještě jednou vlevo.

Dále je velmi důležité uvědomit si, že zelená na přechodu pro chodce neznamená absolutní přednost; tu mají vozidla integrovaného záchranného systému, tramvaje, a další vozidla s právem přednosti v jízdě.

Přecházení je třeba vždy dokončit! To znamená, nevracet se ani ve chvíli, kdy se uprostřed přecházení rozsvítí červený panáček.

Dítě na kole a koloběžce

Samostatně mohou po silnici jezdit na kole či na koloběžce děti starší 10 let. Pokud jsou mladší, musí být doprovázeny osobou starší 15 let.

Dítě, které mladší než mladší 10 let, smí jet samo na chodníku, stezkách pro chodce, v obytné a pěší zóně.

Pozor! Do 18 let platí povinnost mít za jízdy nasazenou a připevněnou přilbu!

Jak se říká „opakování je matka moudrosti“. Základy si mohou děti opakovat s rodiči i učiteli. Na začátku školního roku pomohou s opakováním základních pravidel také policisté v rámci preventivního programu „Zebra se za tebe nerozhlédne“.

 

Zpracovala: Dagmar Lánská (zdroj: BESIP, Tým silniční bezpečnosti)

zpět na články

inzerce

nahoru