Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD se bude soudit s firmami, kterým vypovědělo smlouvu na opravu části D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo žalobu na sdružení stavebních firem, kterým na konci roku 2018 vypovědělo smlouvu na modernizaci dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Státní organizace se u soudu domáhá téměř 771,5 milionu korun jako náhrady škody. O podání žaloby dnes na Twitteru informoval ředitel ŘSD Radek Mátl.

12:50 / 14. května 2022
 ŘSD se bude soudit s firmami, kterým vypovědělo smlouvu na opravu části D1i

Foto: Luboš Pavlíček

Opravy 14 kilometrů dlouhého úseku dálnice na Vysočině začaly v březnu 2018. Zakázku za 1,75 miliardy Kč tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni a kazašskou SP Sine Midas Stroy, které mělo opravu dokončit v roce 2019. Stavba ale nabrala zpoždění a stavaři nestihli práce během zimy přerušit. Při sněžení se tam tvořily kolony. Stát proto stavebním firmám vypověděl smlouvu.

Případ bude mít dohru u soudu. "ŘSD ČR podalo žalobu na zaplacení částky 771,492 mil. Kč jako náhrady škody za dokončení díla 'D1 modernizace, úsek 12 Humpolec - Větrný Jeníkov'," oznámil včera Mátl.

Nejvytíženější českou dálnici D1 v úseku mezi 90. a 104. kilometrem nakonec zrekonstruovala stavební společnost Skanska, která vyhrála výběrové řízení. Cena loni dokončené opravy byla 2,083 miliardy korun bez daně.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru