Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD slavnostně zprovoznilo druhou část obchvatu Mělníka

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v pondělí 26. září 2022 slavnostně zprovoznilo stavbu druhé části obchvatu města Mělník na silnicích I/9 a I/16, která vede od Chloumecké ulice ke křižovatce Na Průhoně. Novostavbu představil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

10:26 / 27. září 2022
ŘSD slavnostně zprovoznilo druhou část obchvatu Mělníkai

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD.

Obchvat odvádí tranzitní dopravu na nově vybudovanou komunikaci, která vede mimo obytné části

Silničáři z ŘSD představili a zprovoznili novostavbu Mělníka. Obchvat odvádí tranzitní dopravu na nově vybudovanou komunikaci, která vede mimo obytné části kolem průmyslové zóny. Součástí stavby byl i most přes železnici a nové protihlukové stěny. Je jí druhá část obchvatu na silnicích I/9 a I16. Stavba je spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj, přičemž se jedná o 1 kilometr dlouho hlavní trasu. Veškeré práce provedla firma Strabag a. s. za 384 milionů korun bez DPH. Práce probíhaly od roku 2021.

Druhá část obchvatu Mělníka vede od Chloumecké ulice ke křižovatce Na Průhoně. Od křižovatky s Chloumeckou ulicí vede souběžně s ulicí Řípskou, od které se následně po zhruba 150 metrech odpojuje k prostoru sportovního areálu. Řípská ulice je na trasu nově napojena stykovou křižovatkou. Z ní se tato ulice odpojuje jednosměrnou větví ve směru od Malého Spořilova. Trasa obchvatu poté pokračuje mimoúrovňovým přemostěním železnice k nové okružní křižovatce. Od ní trasa dále vede mezi průmyslovými areály a pod vinicí se napojuje další okružní křižovatkou na ulici Na Průhoně. Stavba končí za okružní křižovatkou napojením na stávající silnici I/9 směr Česká Lípa.

„Druhá část obchvatu odvádí tranzitní dopravu z ulic Řípská, Na Malém Spořilově a Bezručova na nově vybudovanou komunikaci, která je vedena mimo obytné části Mělníka kolem průmyslových areálů. Pro řidiče znamená nová silnice rychlejší, plynulejší a tedy i bezpečnější jízdu, pro obyvatele, kteří žijí v blízkosti současné silnice, pak podstatné snížení hlukové zátěže i lepší životní prostředí díky snížení emisí z dopravy. Součástí stavby byly i 3 okružní křižovatky, most přes železnici a 4 protihlukové stěny o délce jednoho kilometru,“ představil novostavbu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ředitelství silnic a dálnic prozradilo, že aktuálně realizuje celkem 246,3 kilometrů nových staveb. Jedná se o 144,1 km dálnic a 102,2 km silnic I. třídy.

Autor: Petr Dejnožka (Zdroj: ŘSD)

zpět na články

inzerce

nahoru