Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD staví v Plzni tunel pod modernizovanou železniční tratí na České Budějovice

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) staví v Plzni-Božkově tunel pod modernizovanou železniční tratí ve směru na České Budějovice. Nejprve vybuduje takzvaný tunelový zárodek, který bude mít dva tubusy dlouhé asi 180 metrů a přijde zhruba na miliardu korun.

12:21 / 5. května 2022
ŘSD staví v Plzni tunel pod modernizovanou železniční tratí na České Budějovicei

Foto: ŘSD.

Dosud se prostavěla polovina. Tunel dokončí mezi roky 2029 až 2032, kdy v místě povede nová silnice I/20, tedy východní okruh Plzně. ČTK to řekl ředitel plzeňského ŘSD Miroslav Blabol.

Železnice a silnice první třídy se v místě nemohou křížit úrovňově. Tunel pod tratí byl podle úvodních studií zvolený kvůli tomu, že velká mostní estakáda nad kolejemi by technicky nešla v zástavbě vybudovat. „Zárodek bude dokončený v polovině roku 2023 a bude spát v podzemí do začátku roku 2029,“ uvedl Blabol. 

Následně se začne stavět jižní etapa silnice I/20 a pak se vyhloubí podzemní stěny a tunel se vystrojí. „Dokončen by měl být zároveň s jižní etapou silnice I/20, tedy v roce 2032. Až budeme stavět vlastní komunikaci, tak budeme tunel ještě prodlužovat na 300 metrů, ale už jen na povrchu,“ řekl. Zárodek se začal stavět 30. listopadu 2020. Vše jde podle harmonogramu, což je podle Blabola v dnešní době nedostatku stavebních materiálů i kapacit velký úspěch.

Metrostav teď staví stěny a strop zárodku. Na zárodek se vrátí zásypy a staveniště se uvede do stavu podobného době před stavbou. V roce 2029 se tam začne budovat z obou stran zářez tělesa silnice. „Ze zářezu, který bude pažený zárubními stěnami, bude probíhat hloubení tunelu pod ochranou stropní desky a svislých stěn za provozu dráhy,“ uvedl Michal Uhrin, projektant firmy SUDOP.

Výstavba tunelu? V maximální míře bude udržen provoz na dráze


Správa železnic teď modernizuje čtyřkilometrový úsek železniční trati z Plzně na České Budějovice, mezi hlavním nádražím a okrajovou plzeňskou částí Koterov. „Kdybychom sem přišli s novou silnicí znovu za sedm let, tak bychom museli vykopat pod novou železniční tratí novou konstrukci a byly by nutné nové výluky. Zárodek se teď buduje v rámci jednoho omezení dráhy,“ uvedl Blabol. Podle něj se tím uspoří nižší desítky milionů korun.

Výstavba zárodku tunelu je naplánovaná podle Uhrina tak, aby byl v maximální míře udržen provoz na dráze. Na trati byla vybudována dočasná objízdná kolej, která vede přes hotovou část stropní konstrukce tunelu. „Nyní se staví větší část stavební jámy,“ řekl.

Těženým materiálem jsou břidlice, které jsou ve sklonu a vypadávají do výkopu. Stavbaři proto při budování stěn tunelu musí nejprve břidlicové stěny zpevnit cementem. „Je tu důlní stroj, který se na silničních stavbách moc nepoužívá. Nejprve vytvoříme takzvané vodící stěny a mezi nimi pak stroj hloubí skálu a pouští se tam voda,“ popsal Blabol.

ŘSD staví v Plzni novou desetikilometrovou silnici I/20 za osm miliard korun včetně daně. Hotové jsou zatím dva kilometry, hlavně kolem Boleveckého rybníka. na ní podle Blabola navazují dvě etapy. Na obě části, které jsou ve stejné fázi přípravy a každá přijde na čtyři miliardy, je zpracovaná dokumentace pro územní rozhodnutí. O něj požádá ŘSD na konci roku nebo začátkem 2023 a ideálně by mohlo být vydáno v polovině roku 2023.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru