Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD zahájilo na stavbě obchvatu Nové Paky na Jičínsku přípravné práce

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájilo na stavbě obchvatu Nové Paky na Jičínsku přípravné práce. Jde o archeologický záchranný výzkum a geotechnický a hydrogeologický monitoring. Vlastní stavba obchvatu by měla začít na začátku 3. čtvrtletí letošního roku, uvedlo ŘSD na webu. Obchvat má pravomocné stavební povolení a stát má vykoupené všechny pozemky.

9:16 / 9. března 2022
ŘSD zahájilo na stavbě obchvatu Nové Paky na Jičínsku přípravné práce

Obchvat devítitisícové Nové Paky bude mít 8,5 kilometru a mimo město svede provoz silnice I/16, která je důležitou trasou ve směru z Prahy do Krkonoš a také mezi závody automobilky Škoda v Mladé Boleslavi a ve Vrchlabí. Silnice I/16 přes Novou Paku nevyhovuje směrově ani výškově a ani počtem a tvarem křižovatek pro silnici první třídy.

Obchvat postaví za 1,31 miliardy korun bez DPH společnost Porr. Firma v soutěži nabídla asi 80 procent předpokládané ceny. Obchvat by měl být hotový v roce 2025.

Ve směru od Jičína obchvat začne před Kumburským Újezdem a povede mezi Novou Pakou a novopackými částmi Heřmanice a Štikov. Zpět na silnici I/16 se napojí ve Vidochově. Zhruba v polovině trasy obchvatu stavbaři vybudují nad údolím 423 metrů dlouhou estakádu, půjde o největší mostní objekt obchvatu. Součástí obchvatu bude i 22 protihlukových stěn o délce 4,18 kilometru.

Příprava stavby obchvatu Nové Paky začala před více než 30 lety. V posledních letech ji protahovalo majetkové vypořádání nemovitostí pro stavbu. Upravovala se také projektová dokumentace.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru