Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD zahájilo stavbu přeložky silnice I/11 u Postřelmova na Šumpersku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče na Šumpersku. Přeložka pomůže odklonit hustou automobilovou dopravu z Bludova, kolem kterého povede také nový obchvat ve směru na Šumperk.

13:44 / 9. května 2022
 ŘSD zahájilo stavbu přeložky silnice I/11 u Postřelmova na Šumperskui

Foto: Vladislav Galgonek

Stavbu přeložky z Postřelmova do Chromče za 318 milionů korun má na starost společnost Strabag, která v tendru nabídla nejlepší cenu. "Nová přeložka silnice I/11 bude vedena mimo zastavěné území a její realizace výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Akce úzce souvisí s výstavbou jihovýchodního obchvatu Bludova na silnici I/44, který jsme zahájili v loňském roce. Stavby se vzájemně doplňují a tvoří spolu jeden funkční celek. K dispozici budou řidičům v roce 2024," řekl dnes novinářům šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Cenová nabídka společnosti Strabag týkající se přeložky činí 317,6 milionu korun a byla o 20 procent nižší než předpokládaná cena 397 milionů korun. "Jedná se v tuto chvíli o nabídkovou cenu, která byla podávána ještě v době, kdy problematika války nebyla na světě a nedocházelo k extrému nárůst cen jako nyní," upozornil Mátl. Dopravní stavby v poslední době podle něj negativně ovlivňuje prudký růst cen a horší dostupnost stavebních materiálů. Stát proto hledá způsob, jakým by mohl cenový růst stavebním firmám kompenzovat.

Silnice I/11 je páteřní komunikací mezi západem a východem Česka. Dopravně propojuje Hradec Králové, Šumperk, Opavu, Ostravu, Havířov, Třinec a Mosty u Jablunkova, kde navazuje na slovenskou silniční síť. Přeložku této silnice mezi obcemi Postřelmov a Chromeč chce ŘSD uvést do provozu v roce 2024, kdy má být dokončen i navazující obchvat Bludova. Stavba obchvatu Bludova na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala loni v červnu. Společně s přeložkou silnice se pak odkloní automobilová doprava z Bludova a okolních obcí.

Silniční obchvat Bludova měří 5,6 kilometru. Nový úsek silnice I/44 bude začínat u Postřelmova a napojí se na silniční průtah Šumperkem. Zakázku vyhrálo sdružení firem Strabag a M-SILNICE, které v tendru nabídlo cenu 2,323 miliardy korun. Součástí projektu je stavba 21 mostů o celkové délce 1,2 kilometru, dvou mimoúrovňových křižovatek a tří protihlukových stěn.

Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. "Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků," uvedlo ŘSD.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru