Otevřít menu
Doprava dnes
-

Skalní masivy nad silnicemi u Berounky se dočkají trvalého zajištění

Rada kraje schválila projektový záměr na odstranění havarijního stavu skalních masivů nad komunikacemi II/116 Srbsko, II/201 Velká Buková a II/116 Hostim.

18:41 / 24. října 2021
Skalní masivy nad silnicemi u Berounky se dočkají trvalého zajištění

Náměstek pro oblast silniční dopravy Martin Kupka (ODS) vysvětluje: „Geologové ve svých posudcích potvrdili naše obavy, že u dotčených skalních masivů existuje reálné riziko nekontrolovaného pádu kamenů a skalních úlomků do prostoru vozovky. V rámci údržby probíhá v současné době neustálá kontrola a provizorní zajišťování. Schválením projektu můžeme začít s intenzivními přípravami dlouhodobé sanace, která bude trvalejším řešením současného nevyhovujícího stavu.“

Schválený projektový záměr umožňuje neprodleně zahájit investorskou přípravu akce, jako je inženýrskogeologický průzkum. Ten bude předcházet samotné sanaci skalního masivu. Celkové předpokládané náklady akce se odhadují na téměř 26 mil. Kč s DPH. Jde o součet předpokladů stavebních prací, autorského dozoru a nákladů na investorskou přípravu včetně výkupů pozemků. Předpokládá se spolufinancování z EU/EHP a národních zdrojů.

Fyzická realizace samotné sanace by měla proběhnout v letech 2024 – 25.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: kr-stredocesky.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru