Otevřít menu
Doprava dnes
-

Škoda Group dodá klíčové části pro 26 lokomotiv určených pro Kazachstán

Plzeňská Škoda Electric, největší evropský výrobce trolejbusů ze skupiny Škoda Group, dodá americké korporaci Wabtec klíčové části pro 26 lokomotiv určených pro Kazachstán. Nový kontrakt skupiny, která už v minulých letech dodala kompletní pohony pro více než 50 lokomotiv, má hodnotu přes 300 milionů korun.

16:08 / 17. června 2022
Škoda Group dodá klíčové části pro 26 lokomotiv určených pro Kazachstáni

Foto: Škoda Electric.

Dodávka bude uskutečněna příští rok, prozradil novinářům Jan Švehla, mluvčí Škody Group, která je součástí skupiny PPF. Dodávka pro šestinápravové dieselelektrické lokomotivy pro osobní dopravu obsahuje 156 kompletních mechanických trakčních pohonů, šest pro každou lokomotivu, které zahrnují motor, převodovku a dvojkolí. Podle Švehly jde o velkou prestižní zakázku a technicky náročný projekt se zvláštními požadavky, musí například odolávat extrémnímu rozpětí teplot od minus 55 do plus 55 stupňů Celsia. 

Škodováci vyvinuli pohon tak, aby odolal náročnému terénu a podnebí s velkými výkyvy. Stroj se musí rychle vyrovnávat s rozdílem teplot třeba o 20 stupňů Celsia. „Lokomotivy jsou sice určeny pro Kazachstán, ale schvalovány jsou podle velmi náročných ruských norem a standardů GOST,“ řekl Švehla. Firma musí například úspěšně doložit zkoušky životnosti dílů i celých setů, a proto musí otestovat kompletní pohon včetně převodovky a dvojkolí.

Kontrakt za miliardu korun na pohony pro 110 lokomotiv!


Nové lokomotivy se kompletují v Kazachstánu. „Obrovský důraz je tam na kvalitu a trvanlivost,“ uvedl Jaromír Šilhánek, prezident produktové řady Electrical Systems and Components ve Škodě Group. Skupina navázala na dřívější dodávky zásadních komponent lokomotiv pro státní Železnice Kazachstánu (KTZ), kde už jezdí desítky strojů se škodováckým „srdcem“, na jejichž výrobě spolupracovala s korporací Wabtec.

Škoda Electric vyrábí kromě trolejbusů elektrobusy, trakční pohony a motory, tramvaje, elektrické vlaky, vagony do metra a důlní vozy. Wabtec produkty pro lokomotivy i nákladní vozy, staví i lokomotivy do výkonu 4 MW. V roce 2019 se spojil s GE Transportation, s níž podepsala Škoda Electric v únoru 2013 kontrakt za miliardu korun na pohony pro 110 lokomotiv nové řady Evolution TM Series pro KTZ. Dodávky začaly na přelomu let 2014 a 2015.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru