Otevřít menu
Doprava dnes
-

Službu Senior bus využilo už přes 60 tisíc lidí

Od spuštění služby Senior bus v Brně uběhlo již šest let. Za tu dobu přepravili řidiči více než 60 tisíc cestujících. Ti nejčastěji míří k lékaři. Služba funguje pod záštitou Dopravního podniku města Brna a Odboru sociální péče Magistrátu města Brna.

17:41 / 3. června 2022
Službu Senior bus využilo už přes 60 tisíc lidíi

Foto: www.sdp-cr.cz

V letošním roce se zatím uskutečnilo přes 6,5 tisíce jízd. Vozy najezdily bezmála 100 tisíc kilometrů.

„Občané Brna mohou Senior bus využít maximálně 6krát za kalendářní měsíc. Je patrné, že v rámci městské hromadné dopravy ulehčuje seniorům jejich každodenní život. Téměř 80 % všech jízd je za účelem návštěvy lékaře, následují cesty na úřad a na hřbitovy,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Služba funguje od 1. června 2016. Je určena držitelům průkazů ZTP, ZTP/P a seniorům starším 70 let s trvalým bydlištěm ve městě Brně. Tato služba je poskytována pouze na území města Brna. „Od té doby ji využilo více než 60 tisíc cestujících. Nejvíc to bylo v loňském roce, a to 15 tisíc. Tento rok bude podobný, za uplynulých pět měsíců jsme převezli už přes 6,5 tisíce lidí,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Službu zabezpečuje šest vozů, v nichž se střídá třináct řidičů. „Jedná se o specifický druh práce. Pro tuto službu jsme vybírali řidiče, kteří jsou schopni komunikovat a pracovat se seniory. Dokonce v tomto ohledu proběhla i školení,“ dodal Havránek. Službu je třeba objednat dopředu. Včasná rezervace zvyšuje šance, že bude vůz k dispozici. Pracovníci Dopravního podniku města Brna denně vyřídí stovky objednávek.

Vozy Senior bus jezdí v pracovní dny, o víkendech a státem uznávaných svátcích vždy od 6:00 – 22:00 hodin. Jednotný poplatek činí 50 korun, přičemž doprovázející osoba má cestu zdarma.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru