Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně

Ještě během letošního roku začne výstavba nové výpravní budovy ve stanici Praha-Radotín, která naváže na probíhající rozsáhlou modernizaci zdejšího kolejiště. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby.

10:05 / 4. dubna 2022
Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně i

Foto: SŽ

Cílem projektu je realizace přístavby současné výpravní budovy, která poskytne zázemí pro odbavovací halu, pokladny, veřejné toalety a doplňkové komerční prostory.

Jednopodlažní prosklený objekt naváže na stávající historickou výpravní budovu. Ta v místě zůstane a přemění se ve služebnu městské policie. Hlavním důvodem pro výstavbu nové budovy je zvětšení prostor pro cestující, snížení nákladů na údržbu a minimalizace nevyužívaných prostor. Budova bude energeticky velmi úsporná s téměř nulovou spotřebou energie. 

Jádrem nového objektu bude vstupní hala s přístupem do podchodu, do níž budou vsazeny jednotlivé stavební moduly obsahující pokladny, komerční prostory, veřejné WC a provozní zázemí. Z haly povede schodiště do podchodu, dále zde budou čtyři vstupy na ulici a dva na 1. nástupiště. Veřejné toalety vzniknou v západní části objektu. Součástí budovy budou dvě jednotky pro komerční využití. 

Modernizace stanice Praha-Radotín začala v srpnu 2019. Kromě zmodernizovaných nástupišť s normovou výškou 550 mm nad kolejí získá i nové výtahy, které zajistí bezbariérový přístup do rekonstruovaného podchodu. V Radotíně již končí výstavba dvou nových vnějších nástupišť, po jednom ostrovním a jazykovém. Přístup na ně bude nejen zrekonstruovaným podchodem pod celou stanicí, ale také novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí kromě výtahů rovněž šikmé chodníky.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: SŽ)

 

Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně Foto: SŽ.
zpět na články

inzerce

nahoru