Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy ve Světlé nad Sázavou

Památkově chráněná výpravní budova ve Světlé nad Sázavou projde celkovou rekonstrukcí. Správa železnic nyní hledá zhotovitele. Práce by měly začít letos na podzim a budou trvat 14 měsíců.

16:17 / 31. července 2022
Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy ve Světlé nad Sázavoui

Foto: JirkaSv/ cs.wikipedia.org

Předpokládaná cena stavebních prací na objektu frekventované stanice na Vysočině činí 49,9 milionu korun. Na stavbě se bude finančně podíle Evropská Unie prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost (RRF).

V rámci plánované rekonstrukce se počítá s celkovou obnovou budovy v souladu se stavebně historickým průzkumem.

Komplexní oprava bude zahrnovat novou fasádu, výměnu oken, dveří a střešního pláště. Změní se rovněž vnitřní dispozice prostor pro veřejnost a služby dopravců. Zhotovitel také zajistí obnovu povrchů v interiéru. Ta tvoří součást stavebních prací. Opraví podlahové konstrukce, omítky stěn, stropů a podhledů, vymění staticky poškozené části stropních konstrukcí, konstrukce krovu a všechny rozvody. V rámci stavby vzniknou i nové veřejné toalety.

Světlá nad Sázavou je železniční stanice v Kraji Vysočina. Do provozu byla uvedena na konci roku 1870 společně s úsekem trati z Havlíčkova Brodu do Golčova Jeníkova. Nádražím prochází dvoukolejná trať, jednotlivá nástupiště jsou nekrytá a do vlaku se nastupuje přes přechod přes koleje. V roce 1965 byla dokončena elektrizace trati procházející stanicí. Výpravní budova železniční stanice Světlá nad Sázavou je památkově chráněna od 17. února 2011.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru