Otevřít menu
Doprava dnes
-

Startuje pátý ročník projektu MOJE VIZE NULA: Studenti pro bezpečné silnice

Středoškoláci a vysokoškoláci mají opět možnost zasáhnout prostřednictvím unikátní soutěže do bezpečnosti silničního provozu a snížit počet úmrtí při dopravních nehodách. Jejich návrhy se stávají zdrojem inspirace. Svůj projekt musí zaregistrovat do 31. 3. 2023 a hotový odevzdat do 30. 4. 2023.

7:23 / 17. října 2022
Startuje pátý ročník projektu MOJE VIZE NULA: Studenti pro bezpečné silnicei

Foto: www.tymbezpecnosti.cz

V uplynulých deseti letech, tedy od roku 2011 do konce roku 2021, zemřelo na českých silnicích v důsledku 5 830 dopravních nehod celkem 6 349 osob. Každoročně přibývají stovky dalších.

„Mladí lidé problematiku silničního provozu vnímají a chápou. Všímají si agresivity na silnicích i nedodržování pravidel. Určitě nejsou lhostejní a mají spoustu užitečných postřehů i nápadů, které ale nedokáží kvůli neznalosti kontextu dotáhnout do důsledku,“ řekl k vyhlášení soutěže Milan Medek z Nadace pojišťovny Kooperativa.

Projekt MOJE VIZE NULA: Studenti pro bezpečné silnice je otevřený dobrým a realizovatelným nápadům

Do soutěže projektů přicházejí mladí lidé s nápady na zlepšení bezpečnosti na silnicích napříč všemi obory. Zapojit se mohou studenti dopravních fakult, zdravotních škol, pedagogiky či ekonomicky nebo technicky zaměřených škol s nejrůznějším tématy, například technologie pro bezpečnější dopravu, infrastruktura, autoškolství anebo zdravotnictví. Soutěžní klání nabízí šanci studentům všech oborů a odvětví, protože každý má možnost vybrat si sobě blízkou oblast.

I letošní ročník nabízí jedinečnou příležitost aktivně se podílet na zlepšení dopravního prostředí

Poté, co si studenti promyslí, jak přispět ke zkvalitnění dopravy, sestaví tým a zaregistrují projekt. Následně se mohou pustit do jeho zpracování. Musí však myslet na to, aby přišli s inovativním řešením, které dokáže zvýšit úroveň bezpečnosti silničního provozu. „Stejně jako předchozí ročníky, i ten letošní nabízí mladým lidem jedinečnou příležitost aktivně se podílet na zlepšení dopravního prostředí,“ uvedl Roman Budský z Platformy VIZE 0.

Do finále se dostanou jen projekty zkonzultované s odborníkem nebo navržené ve spolupráci s městskými samosprávami. „Pro odborníky je důležité vědět, jak mladá generace vnímá problémy na silnicích. Je to inspirativní. Zároveň je to vzájemné obohacení při řešení problémů, se kterými se každý z nás – ať už jako chodec, cyklista nebo řidič – setkává,“ dodal Roman Budský.

Finanční odměna nebo odborné vedení

Kromě finanční odměny může být nově pro finalisty soutěže motivací také možnost přihlásit svůj projekt společně s Platformou VIZE 0 do Fondu zábrany škod a získat tak finance na jeho realizaci. V takovém případě poskytne Platforma VIZE 0 studentovi nebo skupině studentů při realizaci projektu především odborné vedení.

Studenti musí stihnout zaregistrovat svůj projekt do 31. 3. 2023 a hotový odevzdat do 30. 4. 2023.

Kompletní přehled témat i návod, jak se do soutěže zapojit najdou zájemci na webu www.mojevizenula.cz je zveřejněn.

K nejlépe hodnoceným projektům patřila v uplynulých letech například práce s názvem „Příběhy v autech", která se věnovala chování řidičů. Kampaň se odehrávala hlavně na sociálních sítích. „Šestičlenný tým z Vysoké školy ekonomické v Praze kladl důraz především na etiku za volantem. Studenti se věnovali mimo jiné chování, které může ostatní účastníky silničního provozu stresovat. Maminka vezoucí děti do školy nepotřebuje stresovat řidičem, který na křižovatce za ní troubí jako pominutý. Je třeba jí nechat trochu víc času a klidu na rozjezd. Stresovaní řidiči mohou v provozu zazmatkovat a způsobit nehodu,“ doplnila k jednomu z vítězných projektů Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.

Soutěžící se v minulých ročnících věnovali často spíše osvětovým a marketingovým tématům. V loňském roce se už však více zaměřili na technická témata a oblasti, například využití technologií ve vozidlech, zlepšování silniční infrastruktury, telemetrie nebo kvalita a zlepšování autoškolství. „V tom bychom chtěli pokračovat i letos. V České republice jsou střední i vysoké školy nejen technického směru, které mají talentované a bystré studenty, kteří by svými nápady mohli pomoci zlepšení bezpečnosti silničního provozu,“ uzavřel Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

Pátý ročník soutěže MOJE VIZE NULA: Studenti pro bezpečné silnice vyhlašuje Platforma VIZE 0. Soutěž spolufinancuje Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů a realizuje ho Tým silniční bezpečnosti (Bezpečně na silnicích o.p.s.).

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.tymbezpecnosti.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru