Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stát v únoru na mýtném vybral 1,18 mld. Kč, meziročně o 8,6 procent více

Stát v únoru vybral na mýtných poplatcích 1,18 miliardy korun. To je meziročně o 8,6 procenta více. K růstu přispěla vyšší intenzita provozu a také mírné rozšíření mýta. Pokračuje tak růst výběrů mýta z loňska. Správce mýtného systému CzechToll o tom dnes informoval ČTK. Od letošního února se mýtný systém v Česku rozšířil o zhruba 53 kilometrů na 2487 kilometrů. Další rozšíření mýta až o 380 kilometrů silnic je plánováno od léta.

8:55 / 15. března 2022
Stát v únoru na mýtném vybral 1,18 mld. Kč, meziročně o 8,6 procent vícei

Foto: mdcr.cz

Ve zvýšení výběru mýta se v únoru projevil zejména nárůst zaznamenaných transakcí. Těch satelitní systém zaregistroval přes 84 milionů, což je o čtyři procenta více než v loňském únoru.

V rozšíření zpoplatněných úseků od února jde o nově zprovozněné úseky dálnic, konkrétně obchvaty Lubence na dálnici D6, Panenského Týnce na D7 a Otrokovic na D55, dále úsek D11 mezi Hradcem Králové-Kukleny do Jaroměře a na D35 z Opatovic do Časů. Zpoplatnění naopak bylo zrušeno na silnicích mezi částmi Hradce Králové Kukleny-Plotiště a následně z Plotiště do Semonic.

CzechToll také připomněl, že od 4. března mohou dopravci zatím po dobu trvání nouzového stavu využít možnosti osvobození od mýtného, pokud bude jejich cesta spojena s humanitární pomocí na Ukrajinu. Jízdu ovšem musí dopravce nahlásit předem.

Výběr mýta rostl už v lednu, kdy dopravci za průjezdy zpoplatněných dálnic a silnic první třídy zaplatili 1,12 miliardy korun, což bylo meziročně o 5,2 procenta více.

Ke konci ledna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 658.000 vozidel. Téměř 165.000 z toho bylo z Česka, zbytek tvořili zahraniční dopravci.

V loňském roce dopravci za mýto zaplatili téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 23 procent a zároveň o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru