Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavba dálnice D35 na úseku Vysoké Mýto–Džbánov byla zahájena

ŘSD ČR zahájilo výstavbu dálničního obchvatu Vysokého Mýta na D35. Stavba by měla výrazně zlepšit dopravní situaci ve městě. Zprovoznění dálnice se plánuje na rok 2025.

11:08 / 22. listopadu 2023
Stavba dálnice D35 na úseku Vysoké Mýto–Džbánov byla zahájenai

Foto: Dálnice D35 v úseku z Vysokého Mýta do Džbánova bude měřit 6 km. Zdroj: ŘSD ČR

Během minulého týdne byla zahájena výstavba dálnice D35 vedoucí kolem Vysokého Mýta. Podle ministra dopravy Martina Kupky se tak dálnice D35 stává po několika letech odkladů skutečnou prioritou.

„Aktuálně probíhá výstavba dvou úseků v celkové délce 22,3 km. Další úsek dálnice D35, který v letošním roce zahajujeme, je velice potřebný obchvat Vysokého Mýta v délce šesti kilometrů. V roce 2024 pak začne na dálnici D35 historicky nejvíce staveb. Konkrétně se rozestaví dalších šest úseků dálnice v délce 35,7 kilometrů. Dohromady tak bude najednou ve výstavbě 64 kilometrů dálnice D35,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy. 

V rámci výstavby dálnice D35 ve zmíněném úseku dojde rovněž k realizaci staveb 11 mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a 3,2 km protihlukových stěn. Stavba D35 z Vysokého Mýta do Džbánova o délce 6 km bude spolufinancována z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021 – 2027 (OPD3). Cena stavby dle smlouvy je stanovena 1 830 mil. Kč bez DPH.

Nový dálniční úsek D35 odvede z Vysokého Mýta veškerou tranzitní dopravu. Díky tomu dojde ve městě k poklesu hlukové zátěže, a tím pádem i zlepšení životního prostředí.

„Řidiči se mohou těšit na kapacitní komunikaci, po níž bude jízda výrazně plynulejší a bezpečnější. Předpokládaná délka realizace je stejně jako v případě úseku mezi Hořicemi a Sadovou velmi krátká, ke zprovoznění stavby by mělo dojít do konce roku 2025,“ sdělil Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR.

Dálnice D35

Co se týče dalších plánovaných úseků D35, tak během roku 2024 by měla být zahájena výstavba všech zbývajících úseků dálnice mezi Ostrovem a Opatovcem. V roce 2025 pak bude následovat úsek z Opatovce do Mohelnice.

Dálnice D35 bude po svém dokončení měřit 210 km, čímž se stane druhou nejdelší dálnicí v naší republice. Její trasa povede z Jičína přes Hradec Králové do Olomouce až do Lipníku nad Bečvou.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ŘSD ČR)
 

Stavba dálnice D35 na úseku Vysoké Mýto–Džbánov byla zahájena Foto: Mapa celé D35. Zdroj: ŘSD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru