Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stávka zaměstnanců třídírny kufrů způsobila problémy na letišti Charlese de Gaulla

Kvůli stávce pozemního personálu na pařížském letišti Charlese de Gaulla začátkem července bylo nutné dohledat více než 20.000 zavazadel. Tolik se jich stihlo zatoulat za jeden den. Komplikace způsobili zaměstnanci třídírny kufrů, kteří nedorazili na směnu. Přechodné sklady se rychle zaplnily a nastal zmatek. Ten letiště napravovalo několik dní.

13:14 / 13. července 2022
Stávka zaměstnanců třídírny kufrů způsobila problémy na letišti Charlese de Gaullai

Foto: pixabay.com

Podle agentury AFP informoval o situaci na letišti ve vysílání francouzské rozhlasové stanice RMC Augustin de Romanet, šéf firmy ADP, která letiště Charlese de Gaulla (CDG) spravuje.

„Je to katastrofa, poškodí to image našeho letiště," sdělil de Romanet a omluvil se dotčeným cestujícím za „extrémně politováníhodnou situaci".

Na letišti (CDG) odbaví denně přibližně 220.000 zavazadel. Odeslání do správné destinace potom zajišťuje 17 třídicích linek a pozemní personál. Právě ten měl v pátek 1. července v 5:00 ráno přijít na svou směnu, přičemž ve čtvrtek večer všichni potvrdili, že do práce dorazí. Do práce ale nepřišli a v třídírně se rychle začaly hromadit kufry. První zaměstnanci dorazili až mezi sedmou až devátou hodinu. Dvouhodinové zpoždění už ale zapříčinilo chaos. Zavazadla pak cestujícím rozváželi ještě několik dní, řekl šéf letiště.

De Romanet vyzval cestující, aby na letiště nechodili příliš brzy. Podle něj pro cesty v rámci schengenského prostoru stačí dvě hodiny před odletem. Dorazí-li lidé příliš brzy, dostanou se jejich kufry do speciálních skladovacích boxů. Zde zbytečně zabírají místo. Boxy mají navíc omezenou kapacitu (asi 5000 zavazadel), která se rychle vyčerpá.

Ve skladu bylo kvůli stávce na letišti až 50.000 kufrů, které tvořily „dopravní zácpy" zavazadel k rozřazení, vysvětlil de Romanet.

Další stávka leteckého personálu ve Francii je ohlášena na 23. a 24. července. Tentokrát se bude týkat pilotů irských nízkonákladových aerolinek Ryanair.

Mezinárodní veřejné civilní letiště Charlese de Gaulla je největší letiště u Paříže a druhé v Evropě, co se počtu přepravených lidí týká. S Paříží je spojeno příměstským RER B i vysokorychlostním vlakem TGV, dálnicí, několika autobusovými linkami a taxíky. V Evropě bylo jedním z prvních, kde byl zaveden integrovaný dopravní systém.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru